начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Козирка над стълбище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Козирка над стълбище

Мнениеот lazar2011 » 16 Апр 2011, 16:45

Дами и господа имам следния проблем:

През 2001 година станах собственик на търговски обект, които се намира в жилищен блок на първия етаж. Търговският обект е прeустроен от жилищен апартамент през 1998 година, като е изградено външно стълбище към него. Още тогава над стълбището е направена метална козирка с размери 3 x 1 метър. През 2010 година съседа от вторият етаж пише жалба до общината да се събори козирката. В следствие на което имам заповед от общината да съборя козирката в срок от 1 месец (заповедта визира чл.223, ал.3 от ЗУТ). Във връзка с това имам следните въпроси:

- козирката строеж ли е и на какво основание може да се третира като такъв?
- необходим ли е строителен проект?
- може ли козирката да бъде отнесена към Наредба 7 – чл.93(1), т.е не се изисква разрешение за нейното изграждане?

Според мен съществуващата козирка е издатина на сграда и попада в чл.91 на Наредба 7 и като такава е правомерно построена.

Моля за вашите отговори и предварително благодаря.
lazar2011
Нов потребител

Re: Козирка над стълбище

Мнениеот probcho » 17 Апр 2011, 08:19

.
Последна промяна probcho на 30 Апр 2011, 09:07, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот lazar2011 » 17 Апр 2011, 12:55

Благодаря за отговорите.

probcho написа:- този обект приет ли е, кога и с какво?

Да, обекта е приет с архитектурен проект от общината през 1998 година.
probcho написа:- козирката била ли е включена в одобрените проекти?

Козирката не е включена в одобрения проект.
probcho написа:- имало ли е съгласие за извършеното преустройство?

Да.

Щом козирката отговаря на Наредба 7 – чл.93(1), то тогава необходимо ли е да има проект?
Според мен козирката може да бъде отнесена и към Наредба 7 – чл.91, където никъде не се споменава за инвестиционнен проект. Така ли е или не?
В подкрепа на съществуващата козирка имаме нотариално заверена декларация от живущите във входа (80%).
Ако бъде демонтирана козирката кой ще носи отговорност ако някои пострада от падащи предмети?
lazar2011
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 17 Апр 2011, 20:19

lazar2011, нещо смесваш понятия и нормативи!
Едно е допустимост на издатина по Наредба 7, съвсем друга "бира" е (както обича да казва един друг участник в този форум), дали за въпросната допустима издатина следва да се издава разрешение за строеж, а още по- различна "бира" е дали за въпросното строителство следва да се изработва инвестиционен проект, въз основа на който се издава разрешението за строеж.
За конкретния случай- за козирката трябва да има и инвестиционен проект, и разрешение за строеж.
Ако бъде демонтирана козирката кой ще носи отговорност ако някои пострада от падащи предмети?

Отговорност ще носи този, който е хвърлил въпросния падащ предмет. Иначе просто така предмети не падат от небето, с малки изключения, наречени метеорити.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация