начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Смяна статут на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна статут на апартамент

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2011, 21:59

Става въпрос за апартамент ет.1 с лице към улица, като съседните апартаменти са избили стените и са превърнати в магазини чрез малка стълбичка.
Иска ми се и аз да променя статута на апартамента и да го направя офис, имам ли все още шанс, защото се говореше да се спира това сменяне и т.н.
Ако някой може да каже с 2-3 думи механизма ще съм благодарен, да имам обща представа дали изобщо е реализуемо това, което мисля.
Благодаря
nikiboy
Потребител

Re: Смяна статут на апартамент

Мнениеот magodeoz » 10 Яну 2011, 22:16

С две-три думи не може. Може с 200-300, който не го мързи. И то - ако преди това опишете конкретно ситуацията, пак горе-долу с толкова думи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Яну 2011, 11:19

magodeoz написа:С две-три думи не може. Може с 200-300, който не го мързи. И то - ако преди това опишете конкретно ситуацията, пак горе-долу с толкова думи.

Ами какво да опиша повече, апартамент ет.1 в блок строен преди около 40 години, към 60 квадрата чиста площ, с лице към улица, съседният апартамент е със сменен статут, избита стена и с витрина, в момента е магазин.
Искам и аз да направя същото, като го направя офис с външен вход. Възможно ли е все още жилищен апартамент в жилищна сграда със съгласието на съседите да бъде превърнат в офис, тоест да му се смени статута?
nikiboy
Потребител

Мнениеот bgarch » 11 Яну 2011, 13:59

По принцип може, виж чл. 38, ал. 3 от ЗУТ. Ама като казвам "по принцип", се сещам за един стар виц:
Попитали радио Ереван- Вярно ли е че Алла Пугачова е емигрирала на Запад? Радио Ереван отговорило, че това по принцип е вярно, само че не е Алла Пугачова, а е Филип Киркоров и не е емигрирал на Запад, а е изнесъл концерт в Москва.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Яну 2011, 14:09

Възможно е. Процедурата обаче е различна - според вида на търговския обект, според категорията на сградата, според обема и съдържанието на необходимото преустройство. В някои случаи е от значение и кой е собственикът на земята.
Например, ако жилището ще се преустройва в офис - не е задължително да има вход извън общите части на сградата. Ако обаче се прави външен вход - от значение е дали са необходими стълби, и къде точно се разполагат те. От значение също е и каква е категорията на сградата (това се определя от височината и). И така нататък.
PS: По повод на вица - изкушавам се да кажа на bgarch, че "аз го знам по друг начин" - за компютрите и компотите, дето не сме ги изнесли, а са ни ги върнали.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 11 Яну 2011, 17:45

Прав си, този виц го има в различни разновидности с различни оттенъци. Ама смисълът му е един и същ.
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация