начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Що е "супервайзер" и има ли то почва в BG

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Що е "супервайзер" и има ли то почва в BG

Мнениеот julyanvonemona » 03 Ное 2010, 09:52

Уважаеми колеги така както сме я зафанали в темата клетата irenastoilova никога няма да получи конкретно това за което пита. Ето защо предлагам да продължим беседването тук. Ще се опитам да дам направление на работата (не че е задължително), в смисъл да обсъждаме ползите и вредите на сегашното състояние на нещата около т.н. консултанти -надзорници (с извинение). Хубава би било да бъдат предложени и тези за една бъдеща намеса в нормативната уредба, с оглед подобряване на работата. Нека си пожелаем успех!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Що е "супервайзер" и има ли то почва в BG

Мнениеот anserk » 03 Ное 2010, 10:37

julyanvonemona, добре си изкарал темата, но разисквайте без мен.
Не забравяй, че това е юридически форум, а не строителен.
За да има ефект, трябва да има в дискусията представители от всички участници в строителния процес и всеки да каже какви са +совете и минусите.
Спорен ден!
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 03 Ное 2010, 12:05

julyanvonemona написа:...клетата irenastoilova никога няма да получи конкретно това за което пита...

Не мисля, че този форум трябва да дава конкретни отговори на конкретни въпроси, за това са адвокатите. Мисля, че е добре отговорите да обхващат по- широк спектър от проблеми, свързани с конкретната тема. Пък и случая на irenastoilova е свързан с това, за което спорим, макар че едва ли на този етап можем много да й помогнем.
Ама с това преместване на темата май разсърдихме anserk, за мен той беше много важен участник в този спор, защото в неговите мнения беше изкристализирала философията и логиката, с която силите, въвели по най-погрешния възможен начин дейността на строителния надзор у нас, успяха да я легализират пред обществото. Ако пък се окаже, че той няма строително образование (в никакъв случай не подценявам или не слагам по- долу в обществената йерархия всички останали специалисти), функционирането на формулата "разделяй и владей" щеше още веднъж да блесне прегледно за всички с всичките си нюанси.
Още веднъж- жалко, ако anserk наистина напусне спора.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот bgarch » 03 Ное 2010, 12:30

Все пак ще отговоря на anserk от предишната тема:
anserk написа:Тук проектанта пише в ЗК разни СМР, които не са включени в ПСД-то на обекта и после строителя ги актува като непредвидени, надвишени,ззаменени и ..., ама няма кой да ги плати ! Възложителя не издава заповеди, а действа по контракти с ... не само проектантите, и има одобрен бюджет за строежа

Прав си, но ми отговори, в този случай какво точно ще прави т.нар. БГ-консултант, който се намира "между шамарите", които трябва да си раздават възложителя и проектанта. Да, проектанта е пропуснал да включи определени работи и строителят с право иска да ги актува. Възложителят иска "да бие" някого. С право- проектанта, съответно неговия застраховател. Той е за бой. Но проектанта е приключил дейността си, той няма работа на обекта, както и твърдиш ти. И чертае друг обект. Да не изпуска темпото. Вместо него на обекта има "консултант", който с право вдига рамене и казва- аз нямам нищо общо с това. Него ли "да бие" възложителя? Няма за какво.
Е, точно това разделяне на права и отговорности в строителния процес беше нужно и свърши добра работа на мнозина. За това точно говоря.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Ное 2010, 22:45

Ама с това преместване на темата май разсърдихме anserk

bgarch! Отсъствието на anserk, в този случай ще е само от полза!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Фев 2011, 18:13

Познавам много ЛИЦЕНЗИРАНИ НАДЗОРНИЦИ, които вкупом с целия си списъчен състав не биха могли да отложат една сграда на терена, камо ли да носят отговорност за това.

Това е част от пост на bgarch, от друга тема, но мястото му е тук защото е ярък пример за това, до какви метастази може да доведе един безобидно замислен в нашата легислатура правен институт и за да не остане у някого съмнение, визирам т.н. консултанти
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 09 Фев 2011, 19:11

julyanvonemona написа:....един безобидно замислен в нашата легислатура правен институт ...

Не мисля че е безобидно замислен, никак даже. Нищо безобидно няма в създаването и функционирането му!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Фев 2011, 19:16

Кое точно ви притеснява, господа? Такъв правен институт има и в други страни, не сме самички в това оправомощаване?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 09 Фев 2011, 19:28

Точно защото има, това ме притеснява. А у нас няма. Зад фасадата, наречена "консултант" у нас няма нищо, пространството е празно. И тази фасада прикрива факта, че пространството е празно. Нас това май не ни притеснява много, ама когато онези от другите страни започват да влагат собствени пари (да ги наречем "еврофондове") у нас изведнъж разбират, че това пространство е празно. И спират кранчетата, какво друго могат да направят.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Фев 2011, 19:32

Не слагате ли всички величини под един знаменател, така да се каже? Защо мислите, че унас няма читави консултанти?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 09 Фев 2011, 19:40

Не става въпрос за читави и нечитави. И сред проектантите има читави и нечитави, и сред юристите има различни. Тук става въпрос за друго- самият замисъл на строителния надзор по български е грешен, той по никакъв начин не отговаря на това понятие в онези, другите страни. И затова не можем за говорим за читави и нечитави надзорници, а за липсата на строителен надзор. И точно това не е случайно направено, то не може да бъде направено случайно, тъй като от която и да е страна да ползваш модела няма как да стигнеш до нашия резултат.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Фев 2011, 19:51

Че кое му е грешното? Надзорът надзирава, а консултантът консултира. Кое не е наред, според Вас?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 09 Фев 2011, 20:17

Не знам дали да захващаме темата. Дали е за тук, за този форум?
Най- общо казано- под проект извън България се разбира нещо друго. Това не е набор от чертежи, а процес на реализиране на нещо, в случая, да кажем- сграда. И целият процес по управление на тази реализация се нарича проект. В някоя фаза се правят проучвания, в друга- нещо се чертае, в трета- нещо се смята и изчислява, в четвърта- нещо се договаря, в пета- нещо се отчита и контролира и т.н. Това е един процес, наричан проект. Ако този процес се разкъса, особено пък насилствено, на отделните си части, просто ще спре да функционира. Това е първото, което беше направено у нас- разкъсването на процеса, наричан проект. На второ място- с втората част на този процес, наречена "консултант", бяха ОПРАВОМОЩЕНИ неправоспособни лица. Все едно в медицината долекарската помощ да се върши от правоспособни лекари, а болничната помощ- от лица, нямащи нищо общо с медицината, но събрали списъчен състав от лекари, направили си фирма и срещу това ОПРАВОМОЩЕНИ да ни лекуват. И като капак на всичко- въпросните лица да нямат никакви договорни отношения с лекарите във въпросния списък. Е, Вие ще отидете ли на лечение в такава болница?
Така надзора по български се превърна в една частна бюрократична дейност - да се правят само някакви актове заради самите актове. В онези страни актовете констатират някаква свършена работа, понякога зад един акт стои няколкоседмичен сериозен труд, чийто резултат и завършек се констатира с акта. И тези актове служат за Вас, юристите, впоследствие да търсите кой точно по веригата е виновен за някакъв дефект на сградата. И от констатациите там да е видно кой какво е правил по време на строителството.
Но за този форум май толкова. В подробностите може да се навлезе, но наистина си мисля, че тази тема едва ли е за форума на юристите, а за форумите на архитектите и инженерите.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Фев 2011, 20:58

bgarch, значително по-важно е твърдо да се знае, че това което ти твърдиш, че там някъде си се нарича "проект" навсякъде по света е търговска дейност. Именно в този търговски аспект днешния статус на консултана тук у нас чрез ЗУТ съвсем безсмислено и неоснователно е поставен в положение на "отраслова протекция". Естествено е това да е във вреда на всеки пазар, независимо дали се осъществява от квалифицирани и лицензирани лица или не. Зад днешният консултант - надзорник като финансово обезпечение за неговите действия или бездействия не стои нищо, както за съжаление такова обезпечение не стои и зад дейността на ДНСК. И ако споменах израза "отраслова протекция" имам предвид именно възможността на тези лица да действат при липсата на обезпечение за вредите които могат да ти нанесат и надзорниците и ДНСК. Голям праз, че вторите са държавен орган!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 10 Фев 2011, 18:13

bgarch написа:Познавам много ЛИЦЕНЗИРАНИ НАДЗОРНИЦИ, които вкупом с целия си списъчен състав не биха могли да отложат една сграда на терена, камо ли да носят отговорност за това.

То това по-скоро не говори добре за колегите в такава фирма, а не за останалите специалисти и шефа й, но както и да е.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2011, 18:25

petko_a въпроса е поставен фундаментално! В смисъл кому помага и помага ли изобщо структурата наречена консултант и кому пречи. Май само пречи и на никого не помага вкл. и на държавата. Да не говорим, че и структурите на самата държава не помагат на никой?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2011, 18:33

В една отдалечена по време и място приказна държава било забранено да се преде с вретено, щото младата принцеса щяла да се убоде на такова, и да заспи стогодишен сън. Натам ли сме тръгнали?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2011, 19:38

Лично аз вървя към онази държава където един проектант че и известен строител е казал "....ако не неправя моста за (....)акчета нека Падишаха ми вземе главата", та била тя (държавата) и Османската империя.
Като си беден и не можеш да заложиш пари, заложи кръвта си!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2011, 19:47

Вземането на главата Ви няма да защити публичния интерес, обаче. В случая, обществото ще е без мост, а Вие - без глава. Това не устройва никого, като помисли човек.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2011, 20:08

Аз ценя главата си повече от публичния интерес. Той или този който го представлява (публичния интерес) да прецени, а не да възлага тази преценка на по дефиниция безотговорници!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация