начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

мнение по казус ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мнение по казус ?

Мнениеот possitiv3 » 21 Мар 2009, 02:55

м.март 2002 г кмет на община издава заповед с която учредява безвъзмездно/дарение/ на "ЕТ" право на строеж на имот частна общинска собственост. Месец октромври 2002 год. в изпълнение на заповедта между общината и "ЕТ" е сключен договор за учредяване право на строеж. През 2006 год. по указания дадени от Прокуратурата по реда на чл.119 /новия член е 145/ от ЗСВ кметът предявил против "ЕТ" съдебен иск. С него кметът претендира нищожност през 2002 год. на учреденото пред 2002 год. право на строеж , както и ,че "ЕТ" не е носител на право на строеж. Съображенията са : /1/нарушен е установения от чл.37 от ЗОС императивен ред за разпореждане с общински недвижими имоти.Правото на строеж е учредено без решение на Общинския съвет, без търг или конкурс
/2/не може да се учреди безвъзмездно право на строеж на "ЕТ", а само на юридическо лице на бюджетна издръжка.
На така предявения иск ответника е направил следните възражения: /1/правото на строеж не е учредено безвъзмездно. През 1993 год. между общината и "ЕТ" е сключен договор за съвместна дейност. По силата на договора "ЕТ" е вложил 100 000 лв в изграждане на инфраструктура/улица/ срещу което Общината се е съгласила да му учреди право на строеж т.е. сделката е възмездна. /2/процедурата по учредяване правото на строеж е запознало преди влизане в сила на ЗОС , защото "ЕТ" е подал молба да му се учреди право на строеж още 1993 год. и поради това е следвало да се приложи параграф 8 от ПЗР на ЗОС според който започнатите процедури по учредяване правото на строеж върху общинска земя да се довършат по досегашния ред.
Въпросите са:
1/Кой е прав в дадения спор?
2/Може ли общината да предяви иск и да твърди че сделката е нищожна като се посовава сама на себе си и да черпи права сама от себе си?
3/може ли ответника да се защитава като твърди че е добросъвестен?
4/Каква е съдбата на изграденото от "ЕТ"

казуса е по реално дело, съжалявам ако ви се струва елементарен просто съм нов в решаването на казуси ще съм благодарен на максимално изчерпателната информация и мерси за помощта на всички :)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Re: мнение по казус ?

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Мар 2009, 14:25

Кметът от една страна е бил страна по сделката, пък сега иска нищожност - никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение.

От друга - има договор за замяна - право на строеж срещу построяване на път (настилка).

Собственик на постройката, ако се унищожи сделката, ще бъде общината - тъй като собственика на земята е собственик на постройката.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: мнение по казус ?

Мнениеот Melly » 21 Мар 2009, 17:29

possitiv3,

Да беше дал малко инфо че си студент (колега), след това да беше се опитал да изложиш своето виждане и чак тогава да очакваш да получиш едно рамо.
Даже, бъди 100% сигурен, че и Лютко щеше да ти даде жокер.

Казваш, че си нов в решаването на казуси.
Е, добре - никой не се е родил научен.
НО!, за да получиш, трябва да дадеш на себе си. :!: :idea:
Какво искам да ти кажа с това ли? Ами седни си на четирибуквието, "преметни" няколко книжки от различни автори, но задълбочено :!: , почни да правиш опити да "връзваш", да правиш отлики от становища им и.... сам ще усетиш, че решаването на казуси не е чак толкова сложна мисловна дейност.
Защото утре, когато влезеш в зала, повярвай, няма кой да ти "помогне".

Дано си ме разбрал, тъй като съм добронамерена към всички трудолюбиви и ученолюбиви млади хора.
Следващият път, когато имаш нужда - пиши, но следвай указанията по-горе. Тогава мисля, че дискусията по темата ти ще има друг отенък, и самият ти ще се чувстваш удовлетворен.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация