начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

статут на имот след делба в УПИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

статут на имот след делба в УПИ

Мнениеот todorst » 11 Мар 2011, 17:33

ИСТОРИЯ. Две лица са съсобственици на УПИ от 1000 кв.м във вилна зона със по 1/2 идеални части. УПИ маркирано по плана на в.з. V-40.
За да могат да продават извършват делба и със заповед на общината се образуват два имота по 500 кв.м. маркирани като V-40 и V.40 а . Старият УПИ вече не съществува, на негово място са новите V 40 и V 40 а. Купувачите на единия от новообразуваните имоти след години решават да пристроят към съществуващата малка сграда.

И сега- излиза,че съсобствеността не е ликвидирана. Иска се съгласието на собственика на другия от новообразуваните имоти.
А смисъла на делбата, образуването на два нови имота беше точно това-да се ликвидира съсобствеността, всеки да си е собственик на реални части и да е независим от другия собственик. Излиза,че тази обвързаност продължава. Според тех.служби има два имота в едно ОБЩО УПИ. Да но де факто няма общо УПИ, то е преобразувано със заповед на общината в два нови имота. становище на общината е два имота в едно УПИ - съсобственици с реални дялове в общо УПИ. и така вечна обвързаност като съсобственици. Идея -да се иска от общината да обособи две самостоятелни УПИ и се ликвидира аномалията!
моля, за коментар,мнения, препоръки, аналогии, от вещи и потърпевши лица!
todorst
Потребител

Re: статут на имот след делба в УПИ

Мнениеот magodeoz » 11 Мар 2011, 19:57

Някаква дивотия сте сътворили, май. Де ги архитектите-градостроители, регулатори, и т. н.? Налице са два ПИ в общ УПИ. Съсобствеността в ПИ е ликвидирана, но не и в УПИ. Аномалията ще се ликвидира, варианти - няколко, съгласно §8 от ПР на ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот todorst » 11 Мар 2011, 20:36

Благодаря! Това го написах. Налице са два ПИ в общ УПИ. И както твърди тех.служба извършила частичното изменение има съсобственост в общия УПИ като двата имота са реални дялове от това УПИ,от което следва между собствениците обвързаност.Ще прегледам възможностите по посоченияпараграф.
Надявам се да има и други варианти!
todorst
Потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Мар 2011, 22:18

1. Няма реални дялове - само идеални. Винаги е така в УПИ, за съжаление;
2. Вероятно, може би, би могло да има и други варианти, но едва ли - в зависимост от срокове и пр. дреболии. Инак, вариантите в тоз параграф стигат.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот l____ » 12 Мар 2011, 13:38

todorst написа:Благодаря! Ще прегледам възможностите по посоченияпараграф.

Остава да уточните кога е станало образуването на УПИ V40,40a.
Важен е и размера на "лицата" на двете новообразувани ПИ; знам ли какво е било сътворено, лани.
l____
Потребител

Мнениеот todorst » 13 Мар 2011, 11:03

Благодаря за препоръките!
Към І , Делбата, частичното изменение на ..... и последваща сделка-продажба на единия от ПИ - V 40 -а е станало през декември 2001 г. . Относно лицата на ПИ-тата в УПИ-то: от път между двата квартала има отклонение - тупик /общинска собственост/ с ширина от 4 метра, за достъп към упи-то , което е вътрешно ,граничещо от четирите страни с други, съседни УПИ-та и за достъп/повтарям/от този тупик. За лице се приема страната към тупика с ширина 4 метра. , но освен тези 4 метра тупик УПИ-то граничи по цялата тази страна/ лице / с съседните УПИ-та.
Фактическисъс заповед на общината и извършено изменение, допълнение и саобразумани два ПИ в съществуващияУПИ, , и тези два ПИ са реални дялове от УПИ V 40.-оттук съсобственост./така е според общината/. Което противоречи на ЗС, защото всеки има реален имот, с размери, съседи и пр. Къде е съсобствеността? Нямаме съсобственост с квоти-идеални части. ИЗВЪРШЕНА Е ДЕЛБА И СЪСОБСТВЕНОСТТА Е ЛИКВИДИРАНА.
След като тези два ПИпо размер / 500 кв.м / са в нормите за самостоятелен имот УП във вилна зона, то да се изка от общината НОВО маркиране. То и безтова вече на мястото на старото V-40-а вече е многоцифрено чисо. Доколкото разбирам, това може да се иска по параграф 8.или друг.
todorst
Потребител

Мнениеот l____ » 14 Мар 2011, 09:21

Зададох Ви ясен въпрос - кога е станала процедурата по образуването на V40,40a. Кога е станала продажбата не е интересно; поне засега.

...защото всеки има реален имот, с размери, съседи и пр. Къде е съсобствеността...

Вече Ви отговориха - съсобствеността е ликвидирана в ПИ. В УПИ - не. (Ако въобще е ликвидирана и в ПИ, де. Странна процедура сте направили. И затова - не смея и да предположа какво всъщност сте сътворили.) От това, което сте споделил, е (категорично) ясно, че съсобствеността в УПИ не е ликвидирана.

За лицата: Описанието им е неясно. Объркващо. Ако се притеснявате да споделяте подробности - включете си ЛС и от там покажете някакви чертежи, проекта за делбата и документи за собственост, но без имена и адреси т.н.

Не знам кой е забъркал кашата, в която се варите, но явно той е взел някой лев... и е бегал. За съжалаление.
l____
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Мар 2011, 01:08

Съсобствеността в ПИ е ликвидирана, но не и в УПИ. Аномалията ще се ликвидира, варианти - няколко, съгласно §8 от ПР на ЗУТ.

:?: :!: :!: :!: :?: :?: :?:
magodeoz най- малко от Вас очаквах този отговор или нещо не схващам. Според мен още с самия §8 ал.1 ПР на ЗУТ именно в УПИ съсобствеността е ликвидирана!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 23 Мар 2011, 02:23

Кой те "посъветва" да направиш такава "делба" ли да купиш такъв "реално поделен имот"?
Знаете ли какво изобщо сте направили???С оглед на голямата каша дотук напишете:
Какво разбирате под делба???Опишете с думи това което разбирате като съдържание под делба-какво точно е направено и пред/от кого за извършването на тази "делба"???

Струва ми се, че сега всички-техническо лице/фирма съставил/а проекта, нотариуса, държавата са си взели парите, продавача също си е взел парите, а купувача какво е придобил за парите които е дал и той сам не знае!?!?!
Дали пък нот.акт не е нищожен/унищожаем???

Предполагам какво се е случило но да видим какъв ще е отговора на въпросите по-горе?

В аванс: Когато ми се развали часовника не извършвам сам поправката, нито отивам при ковача да му тресне 1-2 чука, а при часовникар просто защото това му е работата...

Изобщо при това "кряскане" че видите ли "ДЕЛБАТА Е ИЗВЪРШЕНА" защо сте тук и има ли смисъл да си губя времето да отговарям на такъв "експерт" ...струва ли си???
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот zxcasd » 23 Мар 2011, 03:18

Делбата, частичното изменение на ..... и последваща сделка-продажба на единия от ПИ - V 40 -а е станало през декември 2001 г.

А ЗУТ влиза в сила на 31.03.2001 г
А кога е одобрен ПР
А кога е одобрен ИПР

Според мен още с самия §8 ал.1 ПР на ЗУТ именно в УПИ съсобствеността е ликвидирана!

Ликвидирана?! Как? :?:
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Мар 2011, 08:12

ex lege,zxcasd...ex lege!!!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 23 Мар 2011, 09:48

Правото ex lege не е факт de jure, julyanvonemona.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 23 Мар 2011, 10:35

:D Разбира се, че не е ликвидирана съсобствеността по съответния ред, ами то е трябвало да се свършат толкова неща - някакъв проект за делба, който да бъде одобрен, да се представят документи в общината, в кадастъра, пред нотариус и т.н.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Мар 2011, 20:14

Правото ex lege не е факт de jure, julyanvonemona.

Ами ЗОПОГЕНЕС и ЗВСОНИ???....не е ли и de fakto?
Последна промяна julyanvonemona на 23 Мар 2011, 20:24, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Мар 2011, 20:20

Към nk7702n кой според Вас е акта, чрез който се прекратява съсобствеността на образуваните съгласно отменения чл.31 ЗТСУ(отменен)съсобствени дворищнорегулационни парцели
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivo4529 » 23 Мар 2011, 21:04

Здравейте! Направо ми се запали главата,що форуми има ги изпопрочетох и питах,ама не- никой не откликва да ми отговори поне веднъж.Възможно ли е да се строи в ПИ, който попада в общ УПИ с друг ПИ, без да е учредено право на строеж.Двата ПИ не отговарят на изискванията на чл. 19, ал. 1,т. 1 от ЗУТ, за да съществуват като самостоятелни такива. Когато закупих имота през 2003г., никой не ми обясни, че той попада в общ упи с друг имот и че може евентуално да имам някакви проблеми, ако реша да строя. В общината ми обясниха, че за да строя трябва да имам нотариално заверено съгласие от собствениците на другия имот, който попада в упи-то. Обясниха ми, че за двата ПИ е отреден общ УПИ с промяна на ПУП през 1995г., когато е действал вече отменения ЗТСУ и е възникнала съсобственост по регулация на двата ПИ в общия УПИ. Интересува ме съществува ли към настоящия момент действително съсобственост по регулация в общия упи и как може да бъде прекратена тя?
ivo4529
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Мар 2011, 22:11

Категорично не!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivo4529 » 24 Мар 2011, 11:09

Благодаря за отговора julyanvonemona. Да разбирам ли в такъв случай, че
за да строя в моя пи, не ми необходимо съгласие от собствениците на другия пи в общото упи.
ivo4529
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2011, 20:09

Да, но преди това трлябва да бъде изпълнена някоя от хипотезите по §8 ал.2 т.2 или 3 ПР на ДУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Мар 2011, 20:15

Трудно ще мине оттам, ама нейсе. Може пък да е късметлия човекът.
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация