начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)

Мнениеот zxcasd » 05 Апр 2011, 12:22

Кой нормативен документ урежда местоположението, проектирането и изменението на тротоарните линии, показани (с непрекъсната синя линия) в регулационния план.
Тротоарните линии регулационни линии ли са. Защо тротоарните линии имат място в регулационния план изобщо. Те не уреждат ли друга по смисъл и същество материя, различна от материята на плана за регулация.
Кой, как и по каква процедура, може да промени местоположението на тротоарната линия в ПР.
zxcasd
Младши потребител

Re: Тротоарна линия (вътрешната - към пътното платно)

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2011, 17:33

Не! Виж чл.108 ал.2 ЗУТ и по конкретно "С плановете за регулация се определят напречните профили на улиците с предвиденото озеленяване", а във връзка с това и чл. 80 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zxcasd » 06 Апр 2011, 03:11

Как да се изразя... по-деликатно.

... Малко в повече ми идват напречните профили на улиците с предвиденото озеленяване. И определянето на профилите с ПР.
... А на улиците с непредвиденото озеленяване, кой (план) им определя напречните профили!
... Губи ми се и връзката между бордюрната линия и напречния профил в общия случай. Особено ако бордюрът е "скрит", а напречният наклон на тротоара и на пътното платно е еднопосочен и равен.
... Ако все пак приемем, че, по-често, между бордюрната линия и напречния профил има някаква връзка, не съм видял при реконструкции и разширения на пътното платно за сметка на тротоара и зелената площ, някой да изменя ПР в частта на бордюрната линия; Всичко минава под общата фраза "благоустрояване". Може ли да се счита, че подобно благоустрояване влиза в колизия с ПР. И тази колизия може ли да осигури насъщния на армията адвокати. (Шегувам се.)
zxcasd
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Апр 2011, 07:07

(Шегувам се.)

Хич не се шегувай! Нещата са по шарлатански от колкото ги предполагаш. Това с напречните профили на улицата е като "непорочното зачатие на Дева Мария" или - ако си от марксиското вероизповедание - като "единния пролетарски антиимпериалистически фронт". Просто да се види, че ги има писани някъде. Иначе опортионистите от столичната община например, още от времето на ЗПИНМ работят с понятието "комуникационен проект", което в същността си е нещо полу - план за вертикална планировка полу - "инвестиционен проект за ниско строителство". В провинцията са още по радикални. Те дори не си дават зора да отнасят това или онова към някакви категории. Просто гласуват строителната програма и БКС-то я изпълнява някак си. Армията от адвокати действително би могла да затъне до носа от бачкане, ако имаше представа кое какво е!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 08 Апр 2011, 15:25

Хора, вие наредби не четете ли? Наредба № 2 / 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии - там напречните профили и всичко останало си го има и в текст, и в картинки. А като не четете, питайте. За целта има и архитекти, и транспортни инженери. И от дете професии има вещи лица в списъците на съдилищата.
успех в материята
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2011, 15:32

akonadi, някой не щат да прочетат чл.80 от закона, въпреки че ги насочих, а Вие чак до наредбите опряхте.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 08 Апр 2011, 16:05

Колега, позволих си да цитирам наредбата именно защото всичко е обяснено в приложения - схеми, таблици и чертежи. И особено напречните профили на класовете улици. Да не говорим и за Наредба № 8 за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове, където в Приложение № 2 към. чл. 69, т. П.6 -"Видове линии" има подт. П.6.2. "Бордюрни линии" - тънички синички в Плана за регулация и Плана за улична регулация. Който иска да чете - в нета ги има и двете наредби, при това с картинките и приложенията, въпрос на търсене и търпение е.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2011, 16:54

Който иска да чете - в нета ги има и двете наредби, при това с картинките и приложенията, въпрос на търсене и търпение е.

С картинкиете и приложенията трябва малко повече внимание. Имам предвид Решение №8787от 2008 на ВАС където тези картинки са отменени, ама кой ти гледа в тая жега.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 10 Апр 2011, 12:47

"Отменя чл. 68 от Наредба № 8 от 14.VI.2001 г. за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в частта му "които се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и се отпечатват в бюлетин "Строителство и архитектура".Оставя в сила решението в останалата му част.
Чл. 68. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2004 г., изм. с Решение № 8787/2008 г. на ВАС - ДВ, бр. 66 от 2008 г., в сила от 25.07.2008 г.) Графичните материали на устройствените схеми и планове се изработват в съответствие с графичните указания и таблици към тази наредба.
Четем и в жегата, и в дъжда - истината и фактите преди всичко, нали така. Извод : член 68 е действащ по отношение на графичните указания и таблици.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2011, 13:25

akonadi. Не случайно казах че се изисква "малко повече внимание". Да не би пък графичните материали да са публекуванеи пряко в Държавен вестник? Или може би сте отменил Закона за нормативните актове ?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 10 Апр 2011, 13:47

Текстът в синьо от последния ми отговор е копиран от Наредба № 8, публикувана с всичките й изменения в раздел Услуги/Закони/Наредби на http://www.lex.bg. Не ми е ясно защо трябва да се спори върху нещо окончателно? По тази ваша логика трябва да не спазваме и останалите наредби, които имат графични приложения, само защото не са публикувани в Държавен вестник ли? Ами стандартите? Държавен вестник да ви прилича на книжка с картинки?
Хайде стига. Навлизаме в безсмислен спор. Наредбата се спазва и толкова. На който не му харесва да си прави ПУП-овете по нея, ЕСУТ му ги връща за преработка.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2011, 13:49

По тази ваша логика трябва да не спазваме и останалите наредби, които имат графични приложения, само защото не са публикувани в Държавен вестник ли?

Категорично! А стандартите не са нормативен акт. За тях има тълкувателно решение още от времето нао ВС на НРБ!
ЕСУТ му ги връща за преработка.

ЕСУТ не е орган който може да връща каквото и да е, просто защото закона не го е управомощил за това.
Последна промяна julyanvonemona на 10 Апр 2011, 13:59, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2011, 13:57

И още една забележка: Понеже се стремите да поддържате официалната форма, нека Ви припомня че "ваша" се пише "Ваша"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 10 Апр 2011, 14:01

Е да, ама вашите ПУП-ове ги връщат (или ги забутват в папките и не ги процедират). И се налага някой да ходи подир вас и да оправя кашите. Щото не ви харесва да спазите нещо елементарно и се правите на голям законодател.
Отказвам да споря повече. Исках да помогна на поставилия темата, а не да се правя на много умна и да разводнявам този така гостоприемен форум с празни приказки.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2011, 14:08

Е да, ама вашите ПУП-ове ги връщат (или ги забутват в папките и не ги процедират)

Като ги връщат или забутват има административен съд. Многократно съм извървявал пътя до там, а една провинциална главна архитектка понеже се опита да настрои срещу мен мои роднини плати пари от джоба си заради това че се прави на отворена.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Апр 2011, 00:22

Masha'Allah!
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация