начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Мнениеот iletooo » 07 Окт 2010, 20:00

Моят проблем е следния: Баща ми е собственик на вторият етаж от семейна двуетажна къща. Половината от тавана (60 - 65 кв.м.) по право са си негова собственост. Къщата има план (още когато е строена), двете половини дори са разпределени - има го в писмен вид. Сега искаме да си преустроим таванското помещение, като малък апартамент. Има издигнати външни стени на височина около 1,5 м. Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. НЕжелаем да разпокриваме. Ще повдигнем стените и ще оформим апартамена с гипсокартон и изолация.
:roll: Какво като документи ни е необходимо?
iletooo
Нов потребител

Re: Необходими документи

Мнениеот zelen » 07 Окт 2010, 22:15

iletooo написа:Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. ..

Адвокат.
zelen
Потребител

Мнениеот Melly » 07 Окт 2010, 22:51

zelen написа:
iletooo написа:Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. ..

Адвокат.

:lol: :lol: :lol: И ти пък сега. Що за отговор? :wink:
Да беше казала специалист по всичко, по` бива. Щяха да те разберат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 07 Окт 2010, 23:08

zelen, не е ли врeмe да заровим томахавките (аз не съм адвокат и в практиката си правя всичко възможно да не се стига до съд :wink: , щото имам и задължителна застраховка, както и санкция по ЗУТ от 30 хил - 150 хил BG лв.)
Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал!
Отговори ми, защото от доста време се налага да те "апострофирам", а аз не приемам така съвместната си работа с адвокатите, макар и често да спорим още до ... 100 gr. :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 08 Окт 2010, 08:25

Melly написа:
zelen написа:

Адвокат.

:lol: :lol: :lol: И ти пък сега. Що за отговор? :wink:
Да беше казала специалист по всичко, по` бива. Щяха да те разберат.

Добро утро, Мели! :D

На питащия, а и на всички писачи във форума, които не са адвокати, но се изживяват като вездесъщи в правната материя/ сещам се поне за трима
" специалисти " тук :wink: /, трябва да се помага, че ако някой не е адвокат, няма право да дава правни мнения в правен форум - " бизнесите " се взаимопомагат на други места.
Но тук сме в правен форум и безплатните съвети са забранени! :lol:

А и не е тайна, че щом в правен портал от около година активно се включват участници от строителния бранш-има теми, в които само те си пишат/и се чувстват удобно :wink: / , вече идва времето на адвокатите.

Защото мнения от типа, че адвокатът не е нужен по принцип, а само в краен случай, са преобладаващи и помагат на други професии,
но не и на нашата :!: .

Приятни почивни дни! :)
Беше ми приятно да те прочета! :lol: :lol:
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2010, 10:08

Но тук сме в правен форум и безплатните съвети са забранени!

zelen , интересно етично правило! Нека не забравяме че адвокатите не са единствените прависти във този форум. Аз се сещам за поне един юрист тук, който по всяка вероятност не е адвокат, ....пък е и чувствителен! :?: :!: :?: :!:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Окт 2010, 10:29

iletooo написа:...Сега искаме да си преустроим таванското помещение, като малък апартамент. ...

Обикновенно за къщи и преустройствата на етажи, помещения и инсталации към тях, се търси съвет от архитект и строителен инженер. След това идва ред на нотариуса, за да впише таванското помещение като жилище.
Но, както сте прочели по-горе, тук във форума, реда е обратен.
Така че идете при адвокат - той ще ви даде безценен съвет за преустройството и свързаните с това книжа, а за по-сигурно - и при втори.
Успех с адвокатите!
anserk
Активен потребител

Мнениеот L_Tabakow » 08 Окт 2010, 11:37

Колеги, за да строи, надстроява или пристроява, собственика на имота следва да има издадено строително разрешение от общината. Преди това следва да има одобрен план със всички части в него- архитектурна, конструктивна, електро, ВиК и др. В тях се решават въпросите за възможността за пристрояване или надстрояване по отношение етажност,конструктивност, възможност за ел. и ВиК захранване и т.н. Въпроса е по-скоро инженерно-технически отколкото юридически. За да бъде издадено строително разрешение от общината ще са Ви необходими документ за собственост, скица, съгласувателни писма от Енерго, ВиК и др. Така че, отивате в общината, отдел ТСУ/Архитектура, благоустройство и ........./ и споделяте идеята си, там ще Ви кажат какво е необходимо или намирате проектант/проектантско бюро/ и те Ви движат нещата до строителното разрешение. Без архитект и проектант няма как да стане.
Успех !
L_Tabakow
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Окт 2010, 12:11

L_Tabakow написа:Колеги, за да строи, надстроява или пристроява, собственика на имота следва да има издадено строително разрешение от общината. Преди това следва да има одобрен план със всички части в него- архитектурна, конструктивна, електро, ВиК и др. В тях се решават въпросите за възможността за пристрояване или надстрояване по отношение етажност,конструктивност, възможност за ел. и ВиК захранване и т.н. Въпроса е по-скоро инженерно-технически отколкото юридически. За да бъде издадено строително разрешение от общината ще са Ви необходими документ за собственост, скица, съгласувателни писма от Енерго, ВиК и др. Така че, отивате в общината, отдел ТСУ/Архитектура, благоустройство и ........./ и споделяте идеята си, там ще Ви кажат какво е необходимо или намирате проектант/проектантско бюро/ и те Ви движат нещата до строителното разрешение. Без архитект и проектант няма как да стане.
Успех !

Привет на колегите от строителния бранш anserk, julyanvonemona, magodeoz и prob4o, с които чудесно си "битувам" в този форум.
Обръщам се към Вас, L_Tabakow, тъй като не си спомням съвместно да сме дискутирали по дадена тема. Защо смятате, че уважаващ себе си адвокат няма необходимите познания по издаване на строителни книжа? :roll:
Вай-любезно Ви моля да поднесете извиненията си за това, че обобщихте и поставихте под общ знаменател "невежи" онези колеги адвокати, които познават материята не по-малко добре отколкото правната.
Предварително благодаря.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2010, 12:24

Melly, Понеже още от преди време имам, нека го наречем "слабост" към Вас, мисля за Ваше добро да вметна, че всяка дисциплина е малко или повече "интердисциплинарна". Не ми се вярва да сте човека който ще помеме развятото от zelen знаме на примитивния елементаризъм. Все в този дух не бъдете толкова взискателна към L_Tabakow. Колегата по форум само иска да даде "кесаровотао кесарю-Божието Богу" и с това да ориентира питащия, до колкото той намира за правилно!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Мнениеот Melly » 08 Окт 2010, 12:57

Julyanvonemona,
Погрешно интерпретираш казаното от колегата Zelen.
Принципно не е налице различие в позициите ви.
Но едно нещо е дразнещото, и аз напълно споделям мнението на колегата за наложеното в поседната година повсеместно обезличаване на фигурата адвокат и усилията на голяма част от списващите тук в тази посока. Не съм съгласна с обобщаване качествата на когото и да е било от нас с това на "некадърни". И ти добре знаеш, че съм права.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот potrebitel » 08 Окт 2010, 14:14

anserk написа:zelen, не е ли врeмe да заровим томахавките (аз не съм адвокат и в практиката си правя всичко възможно да не се стига до съд :wink: , щото имам и задължителна застраховка, както и санкция по ЗУТ от 30 хил - 150 хил BG лв.)
Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал!
Отговори ми, защото от доста време се налага да те "апострофирам", а аз не приемам така съвместната си работа с адвокатите, макар и често да спорим още до ... 100 gr. :D

-----------------

anserk , има нещо много съществено , което вие - инженерите не разбирате и това е психологическата база върху която работи адвокътът - той работи с недоволни,угнетени ,разочаровани КЛИЕНТИ ,ЧЕСТО СЛЕД като вие сте им "предоставили услугата" - естествено е,ако е консултирал клиентът предварително казуса си с адвокат - то вашият труд не би бил понякога като "волни съчетания" ..............
понеже ми давате повод-използвам с удоволствие :
anserk написа:Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал- термин Ваш ! !

potrebitel написа:Адвоката по ЗУТ ще е необходим И ПРЕДИ Възложителя ДА се е ус.ал ! - термин мой !
:lol:

иначе цената на "тоалетната хартия" в такива случаи се умножава поне по 2
Последна промяна potrebitel на 08 Окт 2010, 14:30, променена общо 1 път
potrebitel
Потребител

Мнениеот potrebitel » 08 Окт 2010, 14:22

Melly написа:Julyanvonemona,
Погрешно интерпретираш казаното от колегата Zelen.
Принципно не е налице различие в позициите ви.
Но едно нещо е дразнещото, и аз напълно споделям мнението на колегата за наложеното в поседната година повсеместно обезличаване на фигурата адвокат и усилията на голяма част от списващите тук в тази посока. Не съм съгласна с обобщаване качествата на когото и да е било от нас с това на "некадърни". И ти добре знаеш, че съм права.

Melly, никой не може да бъде обезличен без негово съгласие !!!
както и никой футболен отбор не побеждава без съгласие на противника , къде е грешката ? :lol:

всичко е въпрос на психология,самоуважение,достойнство..............който ги няма ........го обезличават
potrebitel
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Окт 2010, 15:58

@iletooo: Това с повдигането на външните стени (как ще го направите без да "разпокривате" - Ваша си работа) много прилича на надстрояване. Тогаз само писмено съгласие не ще да бъде достатъчно - необходим е договор в нотариална форма с останалите собственици (чл. 183 (1) от ЗУТ). Относно проекти и разрешение за строеж не е нужно да се умува - ясно е, че са необходими.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Окт 2010, 16:01

zelen написа:

Адвокат.

За доизграждане на стените на още 1 м височина май и обикновени дюлгери ще свършат работа. Адвокатът може евентуално да бъде използван за нещо друго.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация