начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

магазин с липсващи строителни книжа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

магазин с липсващи строителни книжа

Мнениеот margo87 » 20 Ное 2008, 17:24

здравейте,
собственик съм на магазин, строен през 1934 г. През 1975 г. фамилията ми е била принудена да го продаде на държавата, като в последствие през 1992 г. си го реституира. До момента не съм имал проблеми с отдаването на магазина под наем, но СО изисква от последния ми наемател да представи одобрени строителни книжа и въвеждане в експлоатация. След направените постъпки от техн. архив на ДАГ получих писмо, че там липсва основния проект на цялата сграда от 34 г. Имам информация, че МРРБ е издавало заповед ( 2000 - 2004), с която имоти, които дори и за определено време са били държавна собственост, се освобождават ново въвеждане в експлоатация, т.е. те вече са били държавна собственост и са били годни за експлоатация. Надявам се някой да има по-точна информация за тази заповед и как мога да я намеря.
margo87
Нов потребител

Re: магазин с липсващи строителни книжа

Мнениеот marconi » 05 Дек 2008, 19:41

Обърнете се към главния архитект на общината.
marconi
Нов потребител

Мнениеот lili575 » 10 Яну 2009, 14:24

Прави се заснемане за възстановяване на изгубени строителни книжа. Не е толкова сложно.
lili575
Младши потребител

Мнениеот zelen » 05 Фев 2009, 22:13

Струва ми се, че това едва ли е възможно. Към момента, според мен, сте в ситуация на незаконен строеж до доказване на обратното - пишете за различни по тежест и смисъл документи. Ако евентуалните наеми от магазина Ви са сериозна сума, отделете минимална част от тях за адвокат, специалист по ЗУТ - ще Ви се възвърне инвестицията.
zelen
Потребител

Мнениеот richi_rich » 11 Фев 2009, 18:30

Ако обектът по нотариален акт е магазин и е за промишлени стоки не е необходимо да се вадят нови книжа, които да доказват функциите му. Ако обаче има специфична дейност е необходимо да се направи проект за промяна на предназначението му. Ако няма такъв одобрен проект следва да се направи архитектурно заснемане и проект за дейността на новия обект. цялата прое4ктна документация подлежи на одобряване от съответната община. Ако сградата е паметник на културата, проектът се съгласува в НИПК.
richi_rich
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация