начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Срокове за давност на административен акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срокове за давност на административен акт

Мнениеот thedarkside » 17 Фев 2012, 13:39

Здравейте! Преди повече от година и половина извърших нарушение - заснет с камера със скорост по - голяма от 31 км/ч. Преди повече от година потвърдих, че съм аз и забравих за всичко.. до днес.. Районният полицай ме потърси, за да ми връчи наказателното постановление. Хронологията е следната:
21.05.2010 - констатиране на нарушението
20.09.2010 - декларация, че аз съм управлявал автомобила
02.12.2010 - съставяне на акт
28.12.2010 - преписка и връчване на акт
17.02.2012 - надлежните органи предприемат действие за връчване на НП ( за първи път - не са ми звъняли или да са ми изпращали призовка)

Искам да ви попитам, дали може да се приложи чл.34 от ЗАНН:

Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен
акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на
нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за
митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона
за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането
му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

и ако не дали може да се приложи поне чл.82 от ЗАНН:
Чл. 82.(1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право
да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено
наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето
спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с
което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното
наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по
ал. 1.

И съответно, ако влиза, трябва да пиша възражение към КАТ ( там, където се водя или където съм извършил наручението) или към съда?
thedarkside
Нов потребител

Re: Срокове за давност на административен акт

Мнениеот backstage » 18 Фев 2012, 00:36

По първото питане не може. АУАН е издаден в срок. И по вотрия няма да стане. Кога е излязло наказателното постановление? Сега при всеки опит да ти го връчат ще се подновява давността.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот thedarkside » 18 Фев 2012, 11:53

Наказателното постановление е излязло на 14.01.2011 - преди повече от година
thedarkside
Нов потребител

Мнениеот backstage » 18 Фев 2012, 17:54

Ами тогава за теб се отнася следният текст:

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

Съответно в ал. 1 б) е установен срок от 6 месеца + 1/2 - това означава, че щом са минали повече от 9 месеца НП в тази си част не може да бъде изпълнено. А ти предполагам освен отнемане на СУМПС имаш и глоба - за нея трябва да минат 2 години (в които органите да не се предприели действия - с които да прекъснат давността) или 3 години, което е абсолютната давност. Според мен ако отидеш да си вземеш НП и да си платиш глобата - няма да сбъркаш. Поне си отървал отнемането на книжката.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 18 Фев 2012, 20:23

сроковете по чл. 82 от ЗАНН започват да текат от датата на влизане в сила на НП, а не от датата на неговото издаване. Освен това в ЗАНН няма давност за наказателно преследване, а само срокове за съставяне на акт и за издаване на НП, които са спазени. НК не се прилага субсидиарно в тази част, тъй като липсва такова препращане както в чл. 11, така и в чл. 84 от ЗАНН. Датата на връчване на НП има значение за началото на срока за обжалването му.
iva_sh
Потребител

Мнениеот sadiata » 21 Фев 2012, 02:32

Може ли да качите наказателното постановление,тъй като дадените от Вас данни не са достатъчни за да се направи извод за това приложим ли е чл.34 от ЗАНН. Отидете да Ви го връчат и внимавайте каква дата се вписва на връчване. Аз съм юрист практикуващ административно наказателно право.
sadiata
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Фев 2012, 12:24

iva_sh написа:сроковете по чл. 82 от ЗАНН започват да текат от датата на влизане в сила на НП, а не от датата на неговото издаване. Освен това в ЗАНН няма давност за наказателно преследване, а само срокове за съставяне на акт и за издаване на НП, които са спазени. НК не се прилага субсидиарно в тази част, тъй като липсва такова препращане както в чл. 11, така и в чл. 84 от ЗАНН. Датата на връчване на НП има значение за началото на срока за обжалването му.

Абсолютно вярно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот thedarkside » 22 Дек 2015, 19:11

Страхотна тема съм отворил преди 4 години и че мога да си я припомня ;) За добро или лошо става актуална.

Коледно получих писмо от НАП за доброволно изпълнение. В него ме известяват, че към дата 14.12.2015 дължа съответната сума по глоба по наказателно постановление от 14.01.2011г. Това прави почти 5 години от издаването на НП. По чл. 82 (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
.

И ако правилно разбирам е минала абсолютната давност. Въпросът ми е това така ли е? И ако наистина е изтекъл как мога да им го обясня - трябва да пиша до НАП и да им обясня или трябва да се инициира съдебно дело?

Благодаря!
thedarkside
Нов потребител

Мнениеот Biby » 23 Дек 2015, 11:50

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

А давността по ДОПК е 5 години.
Може да направите възражение пред НАП за изтекла давност и най-вероятно ще получите отказ.
Изображение
Biby
Потребител

Мнениеот thedarkside » 23 Дек 2015, 15:50

След като започването на изпълнителното производство е започнало на база изтекло по давност НП, би трябвало да няма правно основание въобще за създаването на изпълнително дело?
thedarkside
Нов потребител

Назад към Административно право