начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Камера+Продадена кола+Друг град

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Камера+Продадена кола+Друг град

Мнениеот alexandar » 11 Май 2011, 13:02

Здравейте.
Не можах да открия по темите въпросът, който ме интересува, а той е следният:
На 13.04.2011 си продадох колата с договор за покупко-продажба. Аз съм от София, а купувачът е от Габрово. Днес получих писмо с електронен фиш за превишена скорост с 12 км/ч с наложена глоба 50 лв. Нарушението е извършено в Габрово на 21.04.2011, тоест след продажбата на колата.
Във фиша пише: "На основание чл.189, ал.5 от ЗДП в 14 дневен срок можете да заплатите глобата или да предоставите писмена декларация с данни на лицето, извършило нарушението и копие от СУМПС"
Какво трябва да направя за да не се води тази глоба на мен? В КАТ София може ли да отида с договора за покупко-продажба за да не водят тази глоба на мен?
Благодаря.
alexandar
Нов потребител

Re: Камера+Продадена кола+Друг град

Мнениеот TheOldMan » 11 Май 2011, 21:31

Отивате в КАт с договора и им обяснявате, че нямате нищо общо с тази кола след 13.04. В договора има данни за купувача, КАТ да си го търсят.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот alexandar » 12 Май 2011, 11:50

Мерси за отговора. Ще ходя до КАТ София да оправя нещата. Дано да не трябва да ходя в Габрово, че тогава е проблем :)
alexandar
Нов потребител

Мнениеот alexandar » 12 Май 2011, 14:48

Днес ходих до КАТ София и ситуацията започва да става абсурдна. Пратиха ме в Габрово да се оправям. Трябвало да подам декларация с името и книжката на нарушителя! Първо в декларацията пише, че като собственик съм предоставил колата на нарушителя, което няма как да го декларирам, защото реално аз не съм собственик към момента на извършване на нарушението. И защо аз трябва да предоставям копие на СУМПС на нарушителя?? Абсурдна държава.
И тия дебели старшини чак ме заплашват, че ако не си платя глобата щели да ме дадат на НАП.
alexandar
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Май 2011, 16:35

(6) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:
1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;
2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.
(7) Директорът на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи уведомява собственика на превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице – неговия законен представител, за решението си по ал. 6 в 7-дневен срок от датата на анулирането, съответно – на отказа за анулиране на фиша.
(8) Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение по ал. 6 – в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.“

Пишете си писмено възражение до директора на КАТ София (предполагам там, тъй като колата все още е регистрирана в София, ако греша някой да ме поправи), прилагате копие от договора за продажба и чакате известие за развоя на събитията. Може да си харесате някой от тези телефони: http://www.gabrovo.mvr.bg/About_Us/Inde ... abrovo.htm и да позвъните там, съответно да видите дали ще се навият да приемат писменото ви възражение по пощата/мейла и т.н.
Събирайте си всички бумажки, настоявайте за писмени откази, опитайте се да се доберете до някой началник на "дебелите старшини". Накарайте ги да проумеят, че колата не е била ваша по време на извършването на нарушението.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот alexandar » 12 Май 2011, 17:12

Чудя се как се тълкува това изречение: "(6) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи." Коя е съответната структура? Тази, която е издала електронния фиш или тази, в която се води водачът? :roll:
Според мен правилно е да се възразява по местоживеенето на водача. Иначе може новия собственик да бъде сниман от Кулата до Дуранкулак на 10 места и после ходи се оправяй и подавай възражения до 10 различни областни МВР-та :shock:
alexandar
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Май 2011, 22:05

За съжаление нямам идея защо искат да ходите да се жалвате в Габрово...
А и има още един момент - а ако купувача не притежава СУМПС? Абсолютно законно е напълно сляп човек да може да си купи и да си притежава кола. Никъде не е казано, че ПРИТЕЖАВАНЕТО на автомобил е равносилно с УПРАВЛЕНИЕТО му. Така че това искане вие да посочите СУМПС на купувача си плаче за съд.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Май 2011, 22:24

TheOldMan написа:За съжаление нямам идея защо искат да ходите да се жалвате в Габрово...
А и има още един момент - а ако купувача не притежава СУМПС? Абсолютно законно е напълно сляп човек да може да си купи и да си притежава кола. Никъде не е казано, че ПРИТЕЖАВАНЕТО на автомобил е равносилно с УПРАВЛЕНИЕТО му. Така че това искане вие да посочите СУМПС на купувача си плаче за съд.

Странно, за вас, но има норма
(5) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Електронният фиш по ал. 4 се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

Тя, цялата процедура с ел. фишове е малко опорочена( ама такова ни законотворчеството- калпаво)- за справка прочети чл. 188 ал.1, отделно изключението в ал.4 на чл. 186.

Питащия да пусне възражението в София, ведно с приложените доказателства, като не пропусне да си вземе входирано и за него.
От там- служебно да си придвижат преписката.

п.п. Случващото се с вас само показва небрежността как се санкционира. Купувачът не е регистрирал придобиване на МПС в КАТ по регистрацията му... и нещата започват да следват някаква порочна пътека...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Май 2011, 23:17

Ми няма ли поне един народен избранник, дето да посещава този форум? :) Да инициира някаква промяна в тоя, с извинение ... "недоклатен" закон.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Май 2011, 22:59

в 14 дневният срок от получаване на уведомлението лицето може: да плати ако признава вината си, да предостави въпросната писмена декларация с конкретни данни за истинския водач и копие от неговото СУМПС или да обжалва фиша пред Районен съд по реда на ЗАНН. Като изтече 14 дневният срок и няма жалба фиша си е влязъл в сила и никакви възражения няма да му помогнат. Такъв фиш е приравнен на НП - честито. Възразяването пред директора на ОДМВР не е някаква административнна фаза и има само две приложения - ако МПС е било откраднато или ако МПС е било със специален режим. Всичко останало се жали по реда на ЗАНН, стига да е спазен срока.
iva_sh
Потребител

Мнениеот mustela » 04 Авг 2011, 23:10

Ето ти и верният отговор: Пишеш до адреса от обратната разписка-в твоят случай МВР-СЕКТОР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ГР.ГАБРОВО ,ДО .../най-добре името на обработващ/ Молба,жалба,тъжба,/каквото си прицениш/ свободен текст.......в резюме си казваш проблема /важно е номер на АУАН напр. К-32 323 и ЕГН на купувач.....Прилагам следните документи 1.КСЕРОКОПИЕ ОТ ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА 2.ксерокопие от .../каквото там си получил по пощата / 3. И нямаш грижи-гарантирано ,с това се занимавам ! :lol:
mustela
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 05 Авг 2011, 09:37

ЗДвП Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба.
За неизпълнение на тези разпоредби има предвидени административни наказания за купувача и продавача. За КАТ собственик е този, който е отразен като такъв в регистрите. В 14 дневният срок от получаване на електронният фиш се попълва писмена декларация с конкретни данни за истинския водач и се представя копие от неговото СУМПС. Да, това е достатчъно, но само ако е направено в 14 дневният срок. След това е късно.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право