начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Правните послредици на Решение по чл.97 от АПК

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правните послредици на Решение по чл.97 от АПК

Мнениеот sadiata » 08 Яну 2011, 13:49

Уважаеми Колеги юристи,
Настоящата тема има връзка с предходна моя тема, но правния въпрос върху който искам да акцентрирам,намерих че следва отделно даго изложа.
Като пълномощник по административна преписка в производството по издаване на индивидуален административен акт ОБЖАЛВАХ от името на повереника ми МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ на Директора на дирекция социално подпомагане -Връбница да издаде заповед за настаняване. С решение от 04.01.2011г горестоящия административен орган -Регионална дирекция социално подпомагане ОТМЕНЯ мълчаливия отказ и ВРЪЩА ПРЕПИСКАТА на Директора на ДСП-Връбница за произнасяне по същество на направеното искане за настаняване.В мотивите на решението се съдържат указания за изготвяне на доклад-предложение и уважаване на искането за настаняване.
При среща с директора на дирекцията същия ми заяви ,че няма да се съобрази с решението на горестоящия орган,защото същото не било задължително за него.
МАЙТО ПИТАНЕ е имали някой съдебна практика на Върховния административен съд относно задължителната правна сила на Решение по чл.97 ал.1 от АПК,както и дали има тълкувателни решения по този въпрос.
sadiata
Потребител

Re: Правните послредици на Решение по чл.97 от АПК

Мнениеот system » 10 Яну 2011, 15:38

sadiata написа: имали някой съдебна практика на Върховния административен съд относно задължителната правна сила на Решение по чл.97 ал.1 от АПК,както и дали има тълкувателни решения по този въпрос.

Здравейте отново, колега.
Съдебна практика на ВАС по този въпрос не ми е известна и според мен е трудно да бъде формирана. Решението по чл. 97 от АПК е едновременно акт на по-горестоящ административен орган и правораздавателен акт. И на двете основания то е задължително за компетентния (по-долустоящ в йерархията) административен орган. Отделен е въпросът какво точно предписва по-горестоящият орган и действително ли дава указания "по същество". Ако иде реч за същия казус, който изложихте в другата си тема, указанията на РДСП са (доколкото разбрах) за откриване на производство по чл. 40а и сл. от ППЗСП, изготвяне на социален доклад и т. н. а не изрично за уважаване на молбата до териториалната ДСП за настаняване. Следва да се има предвид и че указанията на по-горестоящия орган, макар и задължителни за по-долустоящия, не са задължителни за съда, който, след сезирането си с жалба, прави своя необвързана със становището на административните органи преценка за законосъобразността на административния акт. Точно по тази причина, едва ли ВАС е излязъл с решение точно по този въпрос. А тълкувателно съм почти сигурен че няма.
system
Активен потребител

Re: Правните послредици на Решение по чл.97 от АПК

Мнениеот sadiata » 10 Яну 2011, 23:10

Благодарности към от system ,аз се надявах точно ти да се включиш в обсъждането на казуса и ти го направи ,за което благодаря:Аз те считам за достоен правист и очевидно от коментара ти не съжалявам затова.
Моето становище съвпада с твоето становище,разбира се горестоящия орган дава указание да се уважи искането за настаняване,след редовно проведена процедура ,а именно да се изготви доклад-предложение въз основа на социална оценка.Обаче органа отказва да изготви доклад-предложението.
Разбирасе ,че съда не е длъжен дасе обвърже с решението на горестоящия орган,защото прави собствена преценка на обстоятелствата и фактите свързани с казуса.
sadiata
Потребител

Назад към Административно право