начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

АКТ - ВИНЕТКА

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: АКТ - ВИНЕТКА

Мнениеот sogio » 15 Апр 2010, 12:09

A.Pato написа:Ще отрека, че съм Ви дал подобен съвет, но бихте могли да ви хрумне да намерите някой да "свидетелства", че в момента на съставяне на акта сте имали залепен винетен стикер на предното стъкло, като приложите по делото фактурата и втория отрязък от стикера. :wink:

Това с кошаревските свидетели не е много сигурно, но пък с фактурата и отразъка от стикера със сигурност ще свърши работа, естествено ако е с дата, която ако не предхожда, то поне съвпада с датата на съставяне на акта.
В този случай вече може да се разсъждава за това какво точно противоправно поведение санкционира ЗДвП - чл.173, ал.3. Формално погледнато, наказва се само неплащането на винетната такса, а не липсата на залепен валиден винетен стикер, за разлика от случаите със заплащането на ГО и залепването на стъклото на стикера за това - чл.179, ал.4 ЗДвП. Доколкото знам има противоречива практика на съдилищата по този въпрос.
Освен това чл.179, ал.3 препраща към чл.10, ал.2 от ЗП, която има антидискриминационен характер (след изм. през 2008 г.) и нищо общо с инкриминираното в текста на ЗДвП деяние. Явно не е синхронизиран ЗдвП с измененията на ЗП, където в чл.10а, ал.2 се указва начина на определяне на дължимите винетни такси. Към чл.10, ал.2 от ЗП препраща и чл.100, ал.2 от ЗДвП, както и чл.139, ал.5 от ЗДвП. В този смисъл доколкото задължаващите норми от ЗДвП имат бланкетен характер и препращат към разпоредба, която не урежда тази материя, чудя се има ли изобщо нарушение и ако има не се ли ограничава по този начин правото на защита на нарушителя.

P.S. Надявам се да няма грешка в моя АПИС относно изписването на нормата от ЗП, към която препраща ЗДвП.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 15 Апр 2010, 12:30

sogio написа:P.S. Надявам се да няма грешка в моя АПИС относно изписването на нормата от ЗП, към която препраща ЗДвП.

То май няма и как да има грешка, защото доколкото виждам, последните изм. на тези разпоредби са от 2007 г.
sogio
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Фев 2011, 12:21

Ще си позволя да изтупам праха от тази тема с един въпрос.
На колега в офиса са му съставили акт за непремахнат стар винетен стикер. Обаче това е станало в границите на населено място. Гледам, чета закона, и навсякъде става въпрос за "републиканската пътна мрежа":
Чл. 100. (2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

Чл. 179. (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:

4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 t, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 100 лв.

Какво е вашето мнение, акта правомерно ли е съставен?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 08 Фев 2011, 13:12

Как свършва ли ... ? Едва ли като в приказките със щастлив край! Битият бит - другото е нецензурно! А сега и за капак уверичиха размера на глобите. Няма как, наближават избори и изникват все повече изобретатели, допринасящи за попълване на откраднатите "на зелено" разменни единици, така необходими за запълване на дупките ... ! А който си нема друга работа, да ходи да рита срещу ръженя ... !!! :mrgreen:
leonardos
Потребител

Мнениеот leonardos » 08 Фев 2011, 13:18

Вероятно текста се нуждае от уточнение : "Да премахне преварително, преди да залепи новия винетен стикер .. " Иначе предното панорамно стъкло би заприличало на територията около Орландовци. :roll:
leonardos
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Фев 2011, 15:30

Може пък да не искам да си купя нова винетка точно на 01.02.2011. Ще си я купя март, април, август... когато си поискам.
Но не това е въпроса. Въпроса е "защо в града"?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 08 Фев 2011, 17:36

...
Последна промяна kuzdov на 11 Фев 2011, 16:13, променена общо 1 път
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот vetre » 09 Фев 2011, 18:39

а по кой член е нарушевнието?
защото казаха по новините скоро че ще глобяват за стари стикери,
но на основание че ограничавали видимостта.
vetre
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Фев 2011, 16:53

Колегата беше командировка, на като се върна се установи, че е точно по чл. 100, ал 4 т. 3.
(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа:
...
3. стъклата и огледалата чисти.

И с'я у моята кратуна напира въпроса "Как аджеба когато една винетка не й е изтекъл срока не пречи, а след туй изведнъж почва да става пречка за видимостта?" Да не говорим, че новата винетка е значително по-голяма като площ от старата и пречи повече...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот crane_law » 10 Фев 2011, 22:53

"TheOldMan"
Колегата беше командировка, на като се върна се установи, че е точно по чл. 100, ал 4 т. 3.

По съм съгласен на чл.100, ал.2 ЗДвП
Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
Лошото е, че някои КАТ-ове в страната отиват директно на 179 ал.3 :x
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот leonardos » 30 Май 2011, 23:26

Е, за тях е допустимо, важното е планът върви и се отчита дейност! Горките те ... ако ги застигнат всички казани пожелания по тяхен адрес :roll:
leonardos
Потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Юни 2011, 22:56

ето последната редакция на ЗДвП относно винетките
чл. 179, ал (3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:
1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари, на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) и повече оси, които имат технически допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона - 3000 лв.;
2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона - 1500 лв.;
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 600 лв.;
4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 300 лв.
(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища за което е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, по-ниска от нормативно установената за съответната категория, се наказва с глоба, както следва:
1. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари, и на състав от пътни превозни средства, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) и повече оси, които имат технически допустима максимална маса 12 (дванадесет) или повече тона - 1500 лв.;
2. при управление на пътно превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 (осем) места за сядане, без мястото на водача, или на пътно превозно средство, предназначено за превоз на товари с 2 (две) оси, както и на пътните превозни средства по чл. 10а, ал. 6, т. 3, 4 и 5 от Закона за пътищата с 2 (две) оси или на теглещо ремарке, за което не е платена отделна винетна такса, и/или които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 (дванадесет) тона - 750 лв.;
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 300 лв.
iva_sh
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юни 2011, 10:37

Ето го и развитието на случая:
Изображение
линк към НП с по-висока резолюция: http://media.snimka.bg/8872/023998760-big.jpg

Моля, обърнете внимание върху датата на съставяне на наказателното постановление - 01.03.2011.

Сега да разгледаме ЗДвП:
Стара редакция на чл. 179 (от 2007 година):

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер[size=10pt] или винетен стикер с изтекъл срок,[/size] се наказва с глоба, както следва:
....
4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост [size=10pt]- 100 лв.[/size]

И новата редакция, посочена от iva_sh:
http://179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., [size=10pt]изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.)[/size] Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:

4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 300 лв.

Забелязваме, че израза "или винетен стикер с изтекъл срок" е изчезнал, на негово място се е появил "винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното" (демек менте). Нас ни интересува обаче изтеклия срок. Промяната в члена е извършена чрез публикация в ДВ 39 от 2011-та година, който излиза на ... 20 Май 2011г. А НП е съставено на 01 март 2011. По всички правила с НП е трябвало да се наложи наказание от 100 лева, което отваря вратичката за обжалване тъй като акта е съставен в границите на населено място.
Моето скромно некомпетентно мнение е, че съставителя на НП е нарушил закона действащ в момента на съставянето му налагайки наказание каквото не е предвидено в него, и съответно НП е нищожно. Какво е вашето мнение?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 25 Юни 2011, 10:19

Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 11:21

kuzdov написа:Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?

Не пропускате- няма общо, нарушението е по чл. 100 и правилно е ангажирана отговорност по чл. 183 и чл. 185.
Въпреки това, според мен, при съдебна проверка няма да издържи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Юни 2011, 12:27

kuzdov написа:Аз ли нещо пропускам или наистина горното НП няма нищо общо с цитирания чл. 179?

По време на съставянето на НП е действал стария вариант на ЗДвП, в чл. 179 на който е било записано наказание точно за това нарушение - непремахване на винетен стикер с изтекъл срок. Предвидена е и санкция от 100 лева за това деяние. Защо не е наложено наказание по 179, а по "общия" 185?
Чл. 179 е променен през МАЙ, а НП е издадено през МАРТ. Или вече е модно да се налагат наказания по закони, които още не са влезли в сила?
Мен ми е ясно, че искат да минат под необжалваемия минимум от 50 лева, за да откажат човека да спори, но това не е съвсем честно. Да, искам си 100-те лева глоба, защото ще мога да го обжалвам!
А за мръсните номера... Ами февруари месец след като си карал 1 час по околовръстното, просто няма кола на която номера да не е мръсен. Но това е друга тема...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 13:44

Защо не е наложено наказание по 179, а по "общия" 185?

Защото дата на съставяне на НП не съответства не действителната :) ( питаш за неща, които знаеш).

И сега можеш да го жалиш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Юни 2011, 18:58

А какво става с шефа на полицията на Сливница?

Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.

Чл. 310. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако престъплението по чл. 308, ал. 1, и чл. 309, ал. 1 и 2 е извършено от длъжностно лице в кръга на службата му, наказанието е лишаване от свобода до пет години, а в случаите по чл. 308, ал. 2 и 3 - лишаване от свобода до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6 .

Документа е съставен и е "използуван" - чрез него са прибрани едни пари от джоба на един човек. Да стяга бохчата с партенките? :)
TheOldMan
Активен потребител

Предишна

Назад към Административно право