начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Акт в градски транспорт - София

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт в градски транспорт - София

Мнениеот salset » 02 Юни 2014, 18:40

Здравейте! Днес спряха автобуса за проверка на карти и билети, но бях спокоен, защото винаги си зареждам картата. Оказва се обаче, че съм я забравил в нас, но си нося фискалния бон, върху който пише номера на картата и периода, за който е заредена. Е, оказа се обаче, че това не ме спасява и се стигна до това да ми пишат акт. Подписах го и си го взех.
Сега в акта ми пише, че мога да платя или да обжалвам до три дни. Изключително незапознат съм в сферата на правото, та дали ако обжалвам ще минат тези три дни и ще ми се издаде наказателно постановления, съответно вместо 20, да трябва да заплатя 100 лева?
А дали изобщо има смисъл да обжалвам? Реално съм виновен - не съм си носил редовния превозен документ, което е отбелязано и като причина за акта. Но ми направи впечатление, че в акта е подчертано (подчертава се кой член е нарушен), че съм нарушил чл. 18, т.1, б "а", б " б", б"в" и чл. 35, ал. 1 във връзка с чл. 34 ал 3;чл. 34, ал. 5. Сравнявайки подчертаното с Наредбата за реда и условия за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община http://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=1743757&b=0 не намерих б "в", но може и аз да не мога да разчета законите. Другото което ми направи впечатление е подчертаният чл. 34, ал 5, гласящ
(5) (Изм. - Решение № 617 по Протокол № 52 от 21.11.2013 г.) За всяка единица, подлежаща на таксуване, но нетаксувана: багаж, велосипед, домашен любимец, пътникът закупува карта за еднократно пътуване, продавана от контрольор по редовността на пътниците на стойност двадесет пъти по-висока от цената на картата за еднократно пътуване. Картата се валидира от контрольора и дава право на пътника да продължи пътуването си със същото превозно средство.
Дали това несъответствие (според може би сгрешеното ми мнение е несъответствие) може да ме спаси от акта?
Та има ли смисъл да прибягвам до някакво действие или просто да си платя и да не си забравям картата вкъщи?
salset
Нов потребител

Re: Акт в градски транспорт - София

Мнениеот zmeyan » 03 Юни 2014, 13:03

В случай че имате достатъчни финансови възможности:
1) Платете си 20-те лева и си спестете бъдещите разправии и загубено време, които може да инвестирате в изкарването на 40лв, вместо в спестяването на 20лв. Нервите сами си ги определяте на каква цена са.
2) Ако не Ви пука за парите. нервите и загубеното време и искате да се борите заради принципа...може да се пробвате. (Картата индивидуална ли е или не е?) Вероятните разходи по делото ще са повече, отколкото 100-те лева, които може да спестите.
В случай че нямате достатъчно финансови възможности:
1) потърсете познат адвокат, който да Ви разгледа съвестно случая без да се налага да му плащате и да Ви каже дали реално имате шанс (ако нямате такъв, погледнете второто предложение)
2) потърсете 20лв, платете си глобата, инвестирайте спестеното време и нерви в търсене на по-доходоносна работа и занапред си носете картата в себе си.
zmeyan
Потребител

Мнениеот salset » 03 Юни 2014, 20:09

Благодаря за съветите. Ще реша какво да направя и дано не се стига пак до такива злополучни глоби :D
salset
Нов потребител

Мнениеот chinchilla » 05 Юни 2014, 02:37

Извинете объркването ми и лаишкото питане, но касовия бон, не оправдава ли човека ? Все пак всеки касов апарат се отчита в НАП вече........Аз лично, като пътувам зимата, пътувам с карта от СЦЗ, не могат нищо да направят и не ме закачат, ама ми е интересно, защо да глобят пътник, който си е платил.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Административно право