начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Основание за подаване на декларация по чл. 27 от ЗМДТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Основание за подаване на декларация по чл. 27 от ЗМДТ

Мнениеот vito22 » 24 Сеп 2024, 10:32

Здравейте , имам следният казус за решаване и ще съм благодарен на всеки , който даде съвет .
Преди 13 години промених предназначението на парцел , който беше земеделска земя. С промяната на статута на парцела , подадох декларация в общината и оттогава си плащам данъка редовно вкл. и за 2024 год.
Същевременно с промяната на статута на парцела съм подписал декларация по чл.24 ал.5 от ЗОЗЗ . Според т.3 на тази алинея ако не започна строителство в парцела до 6-та год. от смяната на статута , същият отпада и следователно статута става земеделска земя. Поради една или друга причина едва наскоро разбрах за това нещо. Въпросите са ми следните :
1. Трябва ли да подам декларация по чл. 27 от ЗМДТ в този случай след като се има предвид , че промяната на статута не е настъпила по мое желание , настъпила е по силата на закон / чл.24 ал. 5 т.3 от ЗОЗЗ / което в моя случай става от началото на 2018 год.
2. Ако трябва да подам такава декларация и подам искане за въстановяване на платеният от мен данък до 5 год. назад , има ли шанс да стане това като се има предвид текста на чл. 129 ал. 1 от ДОПК :

Чл. 129. (1) (1) Прихващането или възстановяването може да се извършва по инициатива на органа по приходите или по писмено искане на лицето. Искането за прихващане или възстановяване се разглежда, ако е подадено до изтичането на 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на възникване на основанието за възстановяване, освен ако в закон е предвидено друго

Благодаря на всеки отговорил на поставените по горе въпроси.
vito22
Нов потребител

Re: Основание за подаване на декларация по чл. 27 от ЗМДТ

Мнениеот hristev » 24 Сеп 2024, 11:04

viewtopic.php?f=26&t=70604 - отговорът все още се намира в тази тема.
hristev
Потребител

Назад към Данъчно право