начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

неплатен отпуск за дете до 8-годишна възраст на части по дни

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплатен отпуск за дете до 8-годишна възраст на части по дни

Мнениеот mangelova » 20 Апр 2018, 13:59

Здравейте,
Как се изчислява неплатеният отпуск по чл.167а КТ, когато се ползва на части по дни, а не по месеци?

От КТ, чл. 167а., ал. 6:
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части,
продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

И от НРВПО, чл. 49, ал. 2:
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.

Въпросите ми са:
1. Примерно, ако майката заяви, че желае да ползва 5 календарни дни (от понеделник до петък), какво се отчита, че е ползвала: 5 календарни дни, 7 календарни дни, 9 календарни дни (със съботите и неделите)?
2. Как се изчислява с точност до един ден колко неплатен отпуск е ползван и колко остава да се ползва? Ако майката е ползвала 5 календарни (работни?) дни колко календарни дни й остават да ползва, докато се получи един календарен месец? И как се определя продължителността на календарния месец, когато отпускът се взима на части в календарни дни в различни месеци?

/Съвсем лаишки си мисля, ако един календарен месец от 30 дни (или 28, 29 или 31 дни, не знам как се определя??) се вземе на части 6 пъти по 5 дни от понеделник до петък, то това, заедно със съботите и неделите преди и след, прави 6х9=54! календарни дни./

Благодаря Ви!
mangelova
Нов потребител

Назад към Трудово право