начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Дисциплинарно уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно уволнение

Мнениеот bobacko » 21 Дек 2016, 20:46

Здравейте. Имам следният проблем.
След изтичането на отпускът по майчинство на работничка и отказ от нейна страна да се яви на работа повече от два последователни дни, както и отказ от нейна страна да предостави някакво обяснение за това, може ли да бъде дисциплинарно уволнена? И ако да, то какви действия трябва да предприема? До този момент има издадена заповед за дисциплинарно уволнение, която не е приета въпреки писмото с обратна разписка. Уведомена е инспекцията по труда за прекратяване на трудовият договор. Моля за повече напътствия в тази посока, тъй като същата заявява(чрез трети лица), че и дължа обезщетение за уволнение. Моля за вашите компетентни мнения, как да бъде спазено законодателството в случай на дисциплинарно уволнение.
Благодаря.
P.S. Работничката, повярвайте ми, наистина си заслужава дисциплинарното уволнение, ако ме разбирате какво имам предвид.
bobacko
Нов потребител

Re: Дисциплинарно уволнение

Мнениеот svettoslav » 22 Дек 2016, 10:38

Юрист има ли във фирмата?
Ако имате много работници, редно е да има някакъв, пък и на граждански договор било.

Инспекцията по труда не виждам какво общо има с казуса към настоящия момент. И към законността на уволнението конкретно.

Вие сте издали заповедта вече, а питате дали може да бъде дисциплинарно уволненена :?
Може и да се крие още година време. Щом не си получава писмото, заповедта е връчена. Въпроса е в датата. Би следвало да е от последния ден от съхранението на писмото в пощата, преди да ви го върнат. Това не е най - важното, де. Но точната дата е "получаването ".Респ. - отказа за това.От тогава за нея тече и срока за обжалване.
След това си пускате уведомлението до НАП.

Стига искането ви за даване на обяснение да е доказуемо . Щото понякога не е съвсем.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право