начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Основание за напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Основание за напускане

Мнениеот работещ студент » 18 Фев 2004, 17:49

Бих искал да попитам, основанието за напускане по чл. 327, т. 6 КТ дали важи за мен - работещ на пълен работен ден студент редовно обучение, в момент, в който искам да напусна работа? Мога ли да напусна когато представя бележка за платена семестриална такса за втория семестър? Мога ли да ползвам това основание въпреки, че работоделят ми знае, че съм редовен студент? Не намерих практика по въпроса. Очаквам мнения.
работещ студент

Re: Основание за напускане

Мнениеот работещ студент » 23 Фев 2004, 09:51

Колеги, моля ви за мнение, въпросът е спешен!
работещ студент

Мнениеот donna » 23 Фев 2004, 10:00

ще представиш удостоверение от ВУЗ че си редовен студент и готово никакъв проблем да напуснеш
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 23 Фев 2004, 12:48

Ще си позволя да поправя Donna,
Колега,
Какъв е вида на сключения трудов договор и ако е срочен - за какъв срок е?
Според мен, нямаш правната възможност да се ползваш от основанието за прекратяване по чл. 327 т.6 КТ, поради обстоятелството, че след логическо тълкуване на т.6 следва извода,че става въпрос за работници или служители,КОИТО СА ПРИЕТИ ЗА СТУДЕНТИ РЕДОВНО ОБУЧЕНИЕ, ИЛИ ПОСТЪПВАТ НА РЕДОВНА ДОКТОРАНТУРА.
А, във вашият случай доколкото разбрах ,става въпрос за съществуващо трудово правоотношение ме/ду студент редовно обучение и работодател.
Горното се подкрепя и от неизгодата за работодателя - несигурността за продължителността на престираната работна сила от страна на работника - студент редовна форма на обучение.
Също така ще Ви предоставя практика в подкрепа на моите доводи за невъзможност да прекратите трудовият договор на основание чл. 327 т.6 КТ

Приетите за редовни студенти напускат без предизвестие

Вестник "Труд", бр. 224, 18 август 2000 г., 12 стр.

чл. 327 КТ

В отговор на читателски въпрос, в рубриката "Консултация" се изяснява възможността за напускане без предизвестие на приети за редовно следване лица. Посочва се, че според законодателството при продължаване на образованието в учебно заведение редовно обучение и при постъпването на редовна аспирантура, работникът или служителят може да прекрати трудовия си договор писмено без предизвестие. Определени са и другите случаи, в които тази разпоредба има сила. Тя не се прилага ако обучението е задочно или вечерно. Волеизявлението на работника трябва да бъде отправено писмено към работодателя. Освен в изрично посочените от законодателите случаи, работникът няма право да прекрати трудовия си договор без предизвестие.

Надявам се да съм Ви спестил споровете с вашият работодател.
Моля, отговорете на въпросите ми по-горе. Ще измислим нещо)))))

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 23 Фев 2004, 16:11

1
monteskio
Активен потребител

Мнениеот работещ студент » 23 Фев 2004, 23:42

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;

Както виждате, тук изрично е подчертано, че ПРОДЪЛЖАВА образованието си или ПОСТЪПВА на докторантура. Според моето тълкуване продължаване означава всеки момент, в който просто казано топката е у мен и аз решавам да продължа образованието си, т.е. аз действам в някаква насока за да стане това. Най-просто казано, че с плащането на такса за семестъра и записването ми аз продължавам образованието си, редовно оучение и следователно имам право да се ползвам от съответния текст.

Иначе - да, на безсрочен трудов договор съм.
работещ студент

Мнениеот monteskio » 24 Фев 2004, 01:12

Едно е как Вие го тълкувате - друго е какво е имал предвид законодателят!
Също така Ви предложих и практика в подкрепа на моите доводи за невъзможност да се позовете на чл.327 т.6 КТ като основание за прекратяване.
От житейска гледна точка, няма логика да се предоставя това право за студенти редовно обучение ,които работят, защото би се създал един ПРАВЕН ХАОС - СВОЕВОЛИЕ - когато си реши и не му е изгодно - вдига си багажа и чао ! Точно поради това - за да се създаде гаранция за работодателят от своеволни неоснователни напускания от страна на тази група трудоспособни лица, чл.327 т.6 КТ е една защита.
т.6 на чл.327 КТ е имал предвид тези лица ,който са приети ( продължават ) обучението си в редовна форма , и е тяхно правото да прекратят трудовото си правоотношение, за да имат неодходимото време за обучение. Законодателят под " продължи" е имал предвид "приет" !

Щом като сте на безсрочен трудов договор - имате право чрез едномесечно предизвестие да прекратите трудовият си договор съгл. чл.326 ал2 КТ.

Ако имате още въпроси - моля)))

Това е правилното решение относно вашият казус!

Успех!!!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот работещ студент » 24 Фев 2004, 10:16

Благодаря. Не исках да поставям мнението Ви под съмнение, просто ми се щеше да е иначе :) Още днес пускам молба с предизвестие.
работещ студент

Мнениеот monteskio » 24 Фев 2004, 10:25

Драги Колега,
В случай ,че имате набран 8 месечен трудов стаж / не езадължително да е при един работодател/ , и до момента не сте ползвали платен годишен отпуск при настоящият си работодател, то имате правната възможнот след прекратяване на договора си да получите онезщетение за неизползван платен годишен отпуск в размер пропорционален на времето, през което сте работили при настоящит си шеф.))))

Успех!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право