начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Направиха ми операция - работодателя не признава болничния

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Направиха ми операция - работодателя не признава болничния

Мнениеот sonya_borisowa » 05 Яну 2015, 18:13

Здравейте!
Пиша, защото вече не знам как да постъпя с работодателите си! Много се надявам на това, някой да ме посъветва.
От 2 месеца работя в една фирма, чийто предмет на дейност е търговия на едро. Назначена съм чрез Бюрото по труда. В договора ми е написано, че моето работно време е от 08:00 до 17:00ч. Аз по-рано от 18:00 не мога да приключа работния си ден, а в седмицата поне по веднъж аз приключвам най - рано в 22:00ч. Извънреден труд не ми се заплаща.
Кулминационният момент беше преди месец и половина, когато ми направиха операция на менискуса. Издадоха ми болничен лист, но работодателите ми отказват да го приемат и от момента в който съм легнала на операционната маса до днес аз се водя на работа, а всъщност не съм. Това не е ли злоупотреба с правата на работника? Имам намерение да предявя съдебен иск. Моля Ви за съвет!
Благодаря предварително!
sonya_borisowa
Нов потребител

Re: Направиха ми операция - работодателя не признава болничн

Мнениеот mimi2015 » 07 Яну 2015, 23:30

Най-вероятно за да се откаже болничен е липсата на трудов стаж. Работодателя няма причина да откаже болничен, тъй като болничния се превежда от НОИ, а не от работододателя. При липса на трудов стаж няма да се получи превод, дори и да е предаден болничния.
mimi2015
Нов потребител

Мнениеот sonya_borisowa » 08 Яну 2015, 10:04

mimi2015 , Благодаря за мнението! Не е ли в разрез със закона, че ме водят на работа? И макар и с липса на стаж, работодателят не трябва ли да заплаща първите 3 дни от болничния като възнаграждение?
sonya_borisowa
Нов потребител

Мнениеот sechka » 08 Яну 2015, 11:59

Трябва да имате 6 месеца осигурителен стаж, за да имате право на обезщетение за временна нетрудоспособност. С други думи, за да Ви се плати от НОИ болничния. Това обаче няма нищо общо с приемането на болничния от работодателя. Той е длъжен да приеме болничния, да Ви води в болничен и след това да представи болничния лист в НОИ. Моят съвет е да се обърнете към Инспекция по труда.
sechka
Младши потребител

Мнениеот sonya_borisowa » 08 Яну 2015, 14:56

Благодаря Ви за съвета!
sonya_borisowa
Нов потребител

Назад към Трудово право