начало

Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател

Подлежи ли на отговорност вещо лице по трудово дело?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подлежи ли на отговорност вещо лице по трудово дело?

Мнениеот snakyy » 08 Ное 2013, 15:42

Здравейте,
Пиша ви по един доста заплетен и странен казус.
Първо малко предистория през 2012 аз С.И. и колежка В.Ц. работихме в охранителна фирма, където неколкократно ни бяха отказвани или отлагани във времето сключването на трудови договори. Поради което към края на 2012г.и напуснахме фирмата, в следствие от което останаха и неизчистени финансови възнаграждения към нас. Заради, което пролетта на 2013г. заведохме и граждански дела срещу дружеството. При което настъпиха невероятни обрати:
1. Появи се "мой" трудов договор неподписан от мен нито от ответното дружество но регистриран в НАП, същият договор е прекратен месец след напускането ми с дисциплинарно уволнение и обвинение в уронване престижа на фирмата.
2.При колежката В.Ц. нещата са още по-странни управителя на фирмата до последно тввърдешепред съда, че лицето В.Ц. никога по никакъв повод не е работела във фирмата, което се потвърждава и от доклада на Вещото лице по делото, цитирам "в справката ми в НАП и в дружеството ответник не са намерени никакви документи свързващи лицето В.Ц.с ответната фирма същата не присъства и във ведомостите за заплати на дружеството за периода". Всичко това беше последвано и от изискване на нарочна съдебна справка в НАП по искане на ищцата подкрепена и от ответника, излязоха на яве два "трудови договора" сключени между дружеството и В.Ц. на две различни длъжности първото заверено в НАП април 2012г. и заличено 4 дни по-късно и второ заверено в НАП декември 2012г и заличено 2 часа по-късно.
Въпросът е може ли да бъдат подведени под отговорност за заблуда/измама на съда, управителят на фирмата за твърденията му, че В.Ц.никога по никакъв повод не е работила в повереното му дружество и вещото лице по делото, което най-малкото недобросъвестно, да не кажа по поръчка за прикриване, не е изпълнило зададената му от съда задача. Въобще вещото лице носи ли някава отговорност по доклада си?
snakyy
Нов потребител

Re: Подлежи ли на отговорност вещо лице по трудово дело?

Мнениеот vaskovasko » 08 Ное 2013, 16:29

Чл. 291. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който като вещо лице пред съд или пред друг надлежен орган на властта устно или писмено съзнателно даде невярно заключение, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 7.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по предходната алинея е извършено по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 7.

Може да пуснете жалба до прокуратурата.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 08 Ное 2013, 19:46

Не се занимавайте с жалби, само ще си утежните положението и може да Ви съдят за набедяване.
От думите Ви е ясно, че нямате адвокат, което е било недопустим пропуск от Ваша страна. Иначе един адвокат би оспорил експертизата и поискал тройна експертиза, след която вече можеше да заведете жалба в Прокуратурата.
Но за три мандата като съдебна заседателка, все още не съм чула да има осъдено "зловещо" лице.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот snakyy » 08 Ное 2013, 21:39

Адвокат имаме, но информацията за сключените договори изтече в хода на делото месец - два след "направената" експертиза. Същата беше доказана със справка и удостоверение от НАП където вещото лице твърди, че проверил и не е намерил нищо. В същото време според мен и управителя на фирмата трябва да понесе отговорност за това, че в отговора си пред съда отрича В.Ц. някога да е работила в неговата фирма като даже наглее и твърди, че в исковия период тя даже е била регистрирана в бюрото по труда и е получавала обезщетение за безработица, което след справка се видя, че няма нищо вярно и в това му твърдение.
В моя случай на първа инстанция печеля делото си, но в решението на съда освен финансовите ми обезщетения няма други санкции срещу ответника и в момента стартира процедура по обжалване от страна на загубилия. Та се чудя нормално ли е да се лъже така нагло в съдебната зала и да няма никакви последствия?
snakyy
Нов потребител

Назад към Трудово право