начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

обезщетение за безработица след работа в англия

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение за безработица след работа в англия

Мнениеот valeri_sonia » 21 Апр 2021, 11:18

Здравейте казусът ми е следният:Работих във Великобритания до 31.12.2020 на временен трудов договор който изтече на въпросната по горе дата.Регистрирах се в като безработен в едноседмичен срок както е по закон и предоставих всички видове документи във НОИ в това число и u1 форма по която те работят.Във въпросната у1 форма на първата страница insured employment е поискана информация от мен самия за период до 02.01.2021 понеже въпроса е зададен така във системата кога физически сте пристигнали и напуснали държавата(оритентир за хората от нои англия) и на същата страница на гърба има информация за всички осигурителни периоди тоест работодатели като ясно се вижда че последните осигуровки са платени до 31.12.2020 предоставил съм и и копие от трудов договор,заповед за освобождение и т.н.От нои ми излизат със това че нямам право на обещетение защото Великобритания е напуснала ЕС от 01.01.2021 пък на документа имало дата 02.01.2021(първата страница)и пренебрегват информацията в документа където се вижда на кои дати са платени осигуровки както казах последната дата е 31.12.2020(края на преховния период).Споразумението между ЕС и кралството не предвиждало обещетения за безработица макарче аз прочетох друго.Основанието за отказ е на чл54ж ал1 и във връзка с чл.11,§3 буква а и чл.65, §2 от Регламент (ЕО) 883/2004.Мотиви:Осигурителните периоди са 01.10.2019 - 03.01.2021 след което няма български осигурителни периоди.В случая не е приложим чл30 от споразумението за оттегляне тъи като със завръщането си в България лицето прекъсва трансграничната ситуация в която се намирало към 31.12.2020 и положението му не обхваща едновременно държава членка и кралството.Чл 32 от споразумението за отегляне регламентира само сумиране на осигурителни периоди придобити преди и след 31.12.2020. с цел придобиване на социално осигурителни права чиято преценка се извършва прилагане на национално законодателство.В случая лицето не е упражнявало трудова деиност в България въз основа на прекратяването на която да се преценява право на обещетение за безработица в следствие на което няма български осигурителни периоди които да бъдат сумирани с британски периоди за придобиване на обезщетение.Това е написано като мотиви в разпореждено което меко казано не ми е ясно и немога да си обясня какви български периоди като аз не съм работил в БГ последните няколко години.Казусът е малко сложен поне за мен надявам се да сте го разбрали документите ми са изрядни на 100 процента работил съм до 31.12.2020 и ми се отказва обещетение по незнаини причини.По закон имам право но ми се изтъкват нелепи причини.Според мен не обработват документ у1 както му е реда или не желаят.Клоня към второто защото моята съквартирантка във нои стара загора предостави у1 форма сас периоди изискани от нея на първата страница за срок от 2 години но на гърба където са платените осигуровки има такива само за срок от година и 2 месеца и взеха предвид само тях казаха и ти нямаш осигуровки за 2 години платени и и дадоха решение на база година и 2 месеца.(неиния договор е до октомври така че нямаше как да и кажат че е работила след края на преходния период).Надявам се да сте ми разбрали казуса и моля за съвет защото мисля да обжалвам решението и ако ми бъде отказано пак да отидем на съд. Благодаря
valeri_sonia
Нов потребител

Назад към Трудово право