начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Отпуск при 2 трудови договора

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск при 2 трудови договора

Мнениеот uchitel22 » 20 Ное 2020, 18:39

Здравейте,

При един и същи работодател съм на 2 трудови договора (на 8 и на 4 часа) на две различни, но педагогически длъжности (учител на 8 часа и съответно "ръководител направление ИКТ" на 4 часа).

Мога ли да ползвам отпуск само за длъжността на 8 часа, а на другата длъжност да си работя в същия момент?

Благодаря!
uchitel22
Нов потребител

Re: Отпуск при 2 трудови договора

Мнениеот jhoro » 20 Ное 2020, 18:52

uchitel22 написа:Здравейте,

При един и същи работодател съм на 2 трудови договора (на 8 и на 4 часа) на две различни, но педагогически длъжности (учител на 8 часа и съответно "ръководител направление ИКТ" на 4 часа).
Мога ли да ползвам отпуск само за длъжността на 8 часа, а на другата длъжност да си работя в същия момент?
Благодаря!

Здрасти!
Платен или неплатен отпуск?
Всъщност - как ги съвместявате двете позиции? Когато „сте учител” (8-те часа) - Вие, ръководител ли сте?
Изобщо - по допъниелния ТД, има ли опция за отпуск?
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот uchitel22 » 20 Ное 2020, 19:36

Ами за платен отпуск говориме. На 8 часа имам 48 дена, а на 4 часа правопорционално 24 дена платен (пише ми го в договора). От ръководството твърдят, че ако съм отпуск на 8-те часа задължително трябва да съм отпуск и на 4-те, та след изтичане на 24 дена натам ще съм в платен на 8-те часа и неплатен отпуск на 4-те часа според тях.

Ами така ми е направен графика, че се вмествам в двете длъжности.
uchitel22
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 20 Ное 2020, 22:39

Глупости! (разсъжденията наръководството)!
Фактите:
Вие имате два ТД, още повече - с един и същ работодател. Няма опция - „Ама ние не знаем/не ни интересува, какво пише в другия договор.
Относно размера - ок, по основния е 48 дни. По допълнителния - не би трябвало да е 1/2 , 24 дни. Трябва да е пак 48 дни - 48 „половинки”! 48 работни дни, в които НЯМА да сте зает по 4 часа.
За ползването - какво общо има единия с другия договор? Има ли обвързваща клауза в някой от тях? (да обвързва единия договор с другия).
Нали - ако доълнителния бъде прекратен, остава само основния.
Ако основния бъде прекратен - допълнителният става основен!

Явно, всеки си чете (и тълкува) законите, както дявола - Евангелието! Както изнася!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот uchitel22 » 20 Ное 2020, 23:01

И аз така си мисля, но така и не намерих къде го пише, та няма как да си докажа твърденията.
Нищо обвързващо няма единия с другия. Като самостоятелни единици са.
Дванадесет години им бях поддъжка на граждански договор преподписван година за година и нямах обвързващи 4 часа допълнителни, но сега решиха, че не било законно и трябвало да мина на 4 часа.
Показаха ми някакъв текст в който пише, че отпуската е 1/2-ра, за което се съгласих, но не мога да се съглася, че на единия договор ако съм в отпуск и на другия трябва да съм в отпуск, но не знам къде да го търся написано.
uchitel22
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 21 Ное 2020, 15:51

uchitel22 написа:И аз така си мисля, но така и не намерих къде го пише, та няма как да си докажа твърденията.
Нищо обвързващо няма единия с другия. Като самостоятелни единици са.
Дванадесет години им бях поддъжка на граждански договор преподписван година за година и нямах обвързващи 4 часа допълнителни, но сега решиха, че не било законно и трябвало да мина на 4 часа.
Показаха ми някакъв текст в който пише, че отпуската е 1/2-ра, за което се съгласих, но не мога да се съглася, че на единия договор ако съм в отпуск и на другия трябва да съм в отпуск, но не знам къде да го търся написано.

Ако си мислите, че всеки нюанс ще е подробно описан ... Законите дават само рамката - съдържанието е според случая.
Тук не става дума за „Допълнителен труд при същия работодател“ - чл. 110 от КТь говори се за два отделни ТД. Но даже и обратното да е - размера на „платения годишен отпуск“ по втория договор не може да се обвързва с подобния размер, по основния! Още повече - едновременно ползване отпуск по двата договора!
Казвате - „показаха ми някакъв текст ... за което се съгласих“ - точно така става договарянето! Едната страна предлага, другата приема и всичко е точно! Стига, да не е в „противоречие с интересите на обществото“ - чл. 8 от ЗЗД.
Но има и друго - „Отказът от трудови права, както и прехвърлянето на трудови права или задължения са недействителни.“ - чл. 8, ал. 4 от КТ.

Пп. Има и още нещо.
„12 години им бях поддръжка на граждански договор...“
„Граждански договор“ (измислено понятие от разговорния език) се характеризира с „ липса на определено работно време и място“! Описаната ситуация намирисва на прикрито трудово правоотношение.
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот uchitel22 » 21 Ное 2020, 19:37

Благодаря!
uchitel22
Нов потребител

Назад към Трудово право