начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ВЪПРОС - Съкращение и дължими суми

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЪПРОС - Съкращение и дължими суми

Мнениеот michaelpopov » 27 Фев 2020, 12:40

Здравейте. Съкратиха ме от работа по чл.328,ал.1,т.3 от кодекса на труда- намаляване обема на работа и ми отправиха 3-месечно предизвестие за прекратяване на договора (толкова е по него).

Проблемът е, че работодателят ми дължи доста неизплатени суми, а в момента, докато тече въпросният срок, ми е преустановен достъпът до системата, с която работя и реално се получава така, че всъщност през трите месеца не работя.

Как мога да процедирам в такъв случай, за да съм сигурен, че дължимите суми няма да бъдат приспаднати именно от предстоящото време и въобще, какви стъпки мога да предприема, за да изискам заплатите си за миналите месеци? Благодаря предварително :)
michaelpopov
Нов потребител

Re: ВЪПРОС - Съкращение и дължими суми

Мнениеот katerinakuch » 27 Фев 2020, 15:28

Обърнете се за съдействие към Инспекция по труда.
katerinakuch
Активен потребител

Re: ВЪПРОС - Съкращение и дължими суми

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 03:29

michaelpopov написа:Как мога да процедирам в такъв случай, за да съм сигурен, че дължимите суми няма да бъдат приспаднати именно от предстоящото време и въобще, какви стъпки мога да предприема, за да изискам заплатите си за миналите месеци? Благодаря предварително :)

Здравейте!
Както сам отбелязвате - щом сумите са дължими - значи са за минали периоди. За срока на предизвестието (спазено или не) работодателя ви дължи отново трудово възнаграждение. Не виждам как - заплатите за миналите месеци, ще бъдат приспаднати от бъдещите?
Освен това, след изтичане на предизвестието и връчване на заповед за прекратяване на ТД, работодателя ви дължи и обезщетението за оставане без работа (чл. 222, ал. 1)! За срок от 1 месец, върху което се дължат осигуровки и същото се зачита за осигурителен стаж!
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право