начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Съкращаване на щат по чл.328

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращаване на щат по чл.328

Мнениеот mladen_sariev » 20 Яну 2017, 17:11

Здравейте,
Работодателят ми ми връчи предизвестие, според което на основание чл. 328, ал.1, т.2, предл. 2 от Кодекса на труда, трудовият ми договор ще бъде прекратен считано от 01.03.2017 г.
Искам да ви попитам, в какви срокове трябва да се регистрирам в Бюрото по труда и съответно в НОИ, така, че да получа обезщетението си за безработица в пълният му размер.
Другият ми въпрос е свързан с обезщетението по чл. 222 от КТ, и срокът през който ще получавам обезщетението за безработица.
Към дата 01.03.2017 ще съм придобил 6 години трудов стаж, и според чл. 54в от Кодекса за социално осигуряване, максималният срок през който ще получавам обезщетението е 8 месеца. От друга страна работодателят ми, при положение, че ми изплати обезщетението по чл. 222 от КТ, длъжен ли е да плати всички осигуровки, и ако да, аз би слдвало да се запиша в НОИ най-рано на 01.04.2017?
Също, месец Март ще бъдели счетен за трудов и осигурителен стаж в предвид на горното ?
Осем месечният срок ще започне да тече от 01.03.2017 или от 01.04.2017.

Благодаря предварително!
mladen_sariev
Нов потребител

Re: Съкращаване на щат по чл.328

Мнениеот chima » 20 Яну 2017, 17:35

Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
-заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата;
лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.
-Ако заявлението е подадено по неуважителни причини след изтичане на тримесечния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на заявлението за определения период, намален със закъснението.
Ако заявлението е подадено в тримесечен срок, а регистрацията на лицето като безработно в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на срока от 7 работни дни от прекратяване на осигуряването по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения период, намален със закъснението.(чл. 54а, ал. 4, ал. 5 и ал. 6 КСО)
В едноседмичен срок, считано от 01.03 отивате в Агенцията по заетостта ( Бюро по труда) със :
-акт за прекратяване на правоотношението - оригинал за справка и копие;
-документи, удостоверяващи общ трудов и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна;
-документ за самоличност
- дипломи и попълвате заявление там на място при служителите

Най-добре около 01.04, когато работодателят ви изплати обезщетението и го отрази в трудовата книжка, отивате в ТП на НОИ пак със същите документи и се регистрирате.
Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, т.е. от 01.04.
chima
Потребител

Мнениеот mladen_sariev » 20 Яну 2017, 19:33

Благодаря Ви за отговора.
Не можах да Ви разбера за датата на регистриране в бюрото по труда, 7 дневен срок, считано от датата на прекратяване на трудовите ми правоотношения, или 7 дневен срок, считано от последното прекратяване на осигуряването.
Въпросът ми е провокиран от това, че изплащайки обезщетение по чл. 222 от КТ, работодателят ще заплати осигуровки за периода 01.03-31.03.2017, т.е последното прекратяване на осигуряването е 31.03, а трудовите правоотношения се прекратяват на 01.03.2017.
Т.е 7 дневен срок от 01.03 или от 01.04 ?
Благодаря Ви предварително.
mladen_sariev
Нов потребител

Мнениеот chima » 23 Яну 2017, 10:54

В Бюрото по труда - 7 дневен от прекратяване на договора.
chima
Потребител

Мнениеот chima » 23 Яну 2017, 10:56

Написала съм по-горе , 7 дневен, считано от 01.03.
chima
Потребител

Мнениеот mladen_sariev » 25 Яну 2017, 21:16

Много Ви благодаря за точният и навременен отговор !
mladen_sariev
Нов потребител

Назад към Трудово право