начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

обезщетение по чл.222, ал.1

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение по чл.222, ал.1

Мнениеот ivetooo89 » 13 Сеп 2016, 15:26

Здравейте,
имам следния въпрос:
на 3.08.2016г ми дадоха едномесечно предизвестие за прекратяване на ТД поради намаляне обема на работа и съкращаване на щата в предприятието. На 02.09.2016 ми беше последния работен ден и ни бе казано на късметлиите, че ще получим обезщетение по чл.222, ал.1 едно БТВ, ако в рамките на 1 месец не започнем трудово правоотношение с друга фирма. Има вероятност от 20.09. да започна работа на 8ч ТД с БТВ по-малко от досегашното.
-Редно ли е да получа обезшетението от стария работодател?
-ако да в какъв размер ще бъде - за целия месец разликата между брутните възнаграждения или до 19.09 ще е пропорционално на старото БТВ и от 20.09 до 02.10 с разликата между тях?
Трябва да напиша декларация, че не съм или съм започнала работа на друго място. Има ли някаква определена бланка/образец?
Благодаря предварително за отговора
ivetooo89
Нов потребител

Re: обезщетение по чл.222, ал.1

Мнениеот Pause » 15 Сеп 2016, 09:42

Обезщетение се дължи когато, р/с в рамките на един месец или по дълъг срок уговорен в ТД,КТ, или МС по дълъг срок не е започнал работа, или е започнал с по ниско възнаграждение същия има право на разликата. След като изтече законоустановения срок отивате с трудовата книжка при работодателя ви констатира ,че не сте започнал работа респективно започнал с по ниско възнаграждение и ви изплаща разликата. За декларация закона не споменава нищо, но може и да се приложи. Изяснете също и основаните на прекратяване на ТД, не може на две основания както сте го изложили съкращаване на щата и намаляване обема на работа двете основания са самостоятелни и независими прилагат се алтернативно не кумулативно.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Трудово право