начало

Кирил Петков отива на съд за ареста на Бойко Борисов Кирил Петков отива на съд за ареста на Бойко Борисов

kolegi pomognete

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

kolegi pomognete

Мнениеот prp » 09 Апр 2004, 21:00

zdraveite kolegi nujdaq se ot pomost ot 3.05 zapo4vam da karam uridi4eskiq si staj v momenta rabotq v edno predpriqtie-drjavno no iskam da napusno prosto polojenieto stana netarpimo imam da polzvam ot 2003g 22 dena platen otpusk .Ima li na4in da napusna i da si e polzvam otpuskata ,a da ne mi e obestetqt .Na postoqnen dogovor sam.Predpolagam 4e ima vrati4ki osven 4len 176 al.4 ot KT. molq pomognete mi
prp

Re: kolegi pomognete

Мнениеот alexander_tonev » 09 Апр 2004, 21:44

Платеният годишен отпуск по чл. 155 КТ може да се ползва само докато има трудово правоотношение, като не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение /чл. 178 КТ/. Отпускът се ползва през годината, за която се отнася, но ако не бъде ползван през тази година, работодателят трябва да осигури ползването в рамките на първите 6 месеца от следващата година. Ако и тогава работодателят не осигури ползването, работникът или служителят има възможност /под формата на субективно потестативно право/ сам да определи дните, през които ще ползва полагащия му се отпуск, за което уведомява писмено работодателя поне 2 седмици предварително /чл. 176, ал. 3 КТ/. Т.е. в тази хипотеза работникът или служителят сам едностранно определя времето за ползване на отпуска, при което не е необходимо разрешение от работодателя /"работникът сам си разрешава отпуск"/.
Колега, обръщам Ви внимание, че трябва да са изтекли 6 месеца от началото на годината, следваща годината, за която се отнасят отпуските, за да възникне правото по чл. 176, ал. 3 КТ. Във Вашия случай това не е така, затова не можете да ползвате тази възможност. Ако отправите предизвестие за прекратяване на трудовото Ви правоотношение - ще получите парично обезщетение за неползвания отпуск /чл. 178 вр. чл. 224 КТ/. Размерът на обезщетението се изчислява по реда на чл. 177 КТ - на база среднодневно брутно трудово възнаграждение, получено за последния месец, през който сте отработили поне 10 работни дни.
Другият вариант е да поискате разрешение от работодателя за ползване на полагащия Ви се отпуск, като се позовете на задължението на работодателя да осигури ползването на отпуска. Но потестативно право все още не е възникнало във Ваша полза, защото не е изтекъл 6-месечният срок от началото на 2004 г. А друга възможност за ползване на платен годишен отпуск, освен с разрешение от работодателя или по реда на чл. 176, ал. 3 КТ, НЯМА в действащото трудово законодателство.
alexander_tonev

Мнениеот adv. Yuliyan Dimitrov » 16 Апр 2004, 09:20

работодателят не ви ли разрешава да си ползвате отпуска?
adv. Yuliyan Dimitrov

Мнениеот prp » 16 Апр 2004, 21:17

ne sam govorila s neq no predpolagam 4e ste iska da mi obesteti otpuskite a ne da mi gi dade .Predpolagam 4e nqma da ima problem da napusna stom ste trqbva da si karam staja no otpuskite so sega6niq moment se ravnqvat na 40 dena a tova ne e malko pri obestetenie polovinata pari ste otidat v danaci za tova pitam ima li nqkakva vrati4ka za da mi dade pone otpuskata za 2003g. koqto e 22 dena
blagodarq za sadeistvieto
prp

Назад към Трудово право