начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ПТП средна телесна повреда чл.78А

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП средна телесна повреда чл.78А

Мнениеот vaniosl » 09 Май 2024, 03:04

Здравейте,причиних средна телесна повреда при ПТП за което имам влязло в сила съдебно решение по чл.78А на глоба и лишаване на управление на МПС за срок от 6 месеца.От кой момент влиза решението в сила и трябва да предам книжката си в КАТ?В момента имам срок в който мога да обжалвам,реално след този срок ли влиза в сила присъдата или веднага след като е приключило заседанието на съда?И втория ми въпрос е какво ,ще се случи ,ако не си предам книжката доброволно в КАТ и бъда спрян за проверка?Води се ,че шофирам без книжка или какво?
vaniosl
Нов потребител

Re: ПТП средна телесна повреда чл.78А

Мнениеот bvoykov » 09 Май 2024, 08:46

Решението, много ясно, влиза в сила в момента, в който стане окончателно. Докато трае срокът за обжалване или тече процедура по обжалване, същото не е влязло в сила. Ако не обжалвате, то ще влезе в сила след изтичане на 15-дневния срок за обжалване. За предаване на книжката вече не знам каква е процедурата. Когато решението влезе в сила, то подлежи на изпълнение. Аз лично бих си я занесъл от него момент в КАТ доброволно, защото ако ме спрат, могат да се заядат, че съм неправоспособен, да ми я вземат и да ми смъкнат табелите. Може и да не са прави, но ще си спестя излишни главоболия от това да търся репатрак да ми прибере колата. Не знам дали от полицията идват да търсят хората, за да им вземат книжката, някога и това съм чувал, дали е вярно, не мога да кажа. По принцип прокурорът като получи решението или присъдата, следва да предприеме действия за привеждането ѝ в изпълнение по отношение на наказанието "лишаване от права". Предполагам възлага на полицията да предприеме действия по изземване на СУМПС, но не съм сигурен. Иначе глобата съдът Ви кани да я платите доброволно и ако не я платите - я праща на НАП за събиране принудително. Там ми е ясна работата.
bvoykov
Потребител

Назад към Наказателно право